Erős marad a tej ára

agrarszektor.hu
Stabilitás jellemezheti idén is a tejpiacot, a világpiaci folyamatokból arra lehet következtetni, hogy a nyers tej felvásárlási ára kismértékben emelkedhet - mondta a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. A szakember szerint a termelők számára most minden adott, hogy fejlesszenek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hazai tejtermelők nyugodtabban készülhetnek az idei ártárgyalásokra, részben azért, mert az EU csaknem teljes egészében megszabadult 380 ezer tonnás soványtejpor-készletétől, és tavaly, az év második felében több nagy tejtermelő tagállamban csökkent a termelés - mondta Fórián Zoltán. A stabilitás, amelyből végre jutott a szektornak az elmúlt évben, úgy tűnik, nem múlik el.

A nemzetközi piaci folyamatok kedvezők: a globális kereslet gyorsabban fog emelkedni idén, mint a kínálat, ami stabil árakat eredményez, a kismértékű emelkedés lehetőségével. A termelők számára biztató, hogy a világpiac legnagyobb szereplője, az új-zélandi Fonterra is megemelte idei átvételi árait. Ebben pedig ismét fontos szerepe van Kína növekvő keresletének.

A globális tejtermelés 1 százalék körüli mértékben emelkedhet idén. Mindez ellentétes piaci hatások közepette történik, az egyik oldalon ugyanis a kereskedelmi háborúktól sújtott és tavaly az átlagosnál 100 ezerrel több marhát a vágóhídra küldő amerikai farmerek, valamint a súlyos ausztrál és új-zélandi aszálykárok állnak, a másikon pedig az EU takarmányhiány miatt is csökkenő, de tovább javuló hozamú tehénállománya.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?