2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Állat

Erős szövetkezetekkel lehet úrrá lenni az éhezésen

A 32. Élelmezési Világnap alkalmából a városligeti Vajdahunyad várban tartott sajtótájékoztató díszvendége Fernanda Guerrieri, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Képviselője volt. A képviselőnő a kistermelők megerősítésében látja a probléma orvoslásának legbíztatóbb lehetőségét.
 
 

Világszerte csaknem minden nyolcadik ember alultáplált az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legfrissebb becslése szerint. A globális élelmiszerbiztonság megoldása továbbra is az egyik legégetőbb problémának számít, a Millenniumi Fejlesztési Célok között az első helyen szerepel az éhezők és a mélyszegénységben élők számának felére csökkentése 2015-ig. Az élelmezésügyi szervezet legfrissebb adatai szerint ez a célkitűzés megvalósítható, de komoly kockázatot jelent a világ élelmezésbiztonságára a kistermelők magas fokú kiszolgáltatottsága. A szervezet prognózisa szerint a jövőben növekszik a kistermelők szerepe az élelmiszertermelésben, ezért az agrárpolitika fontos feladata a kistermelők szövetkezeteken keresztül történő megerősítése. A FAO kutatásai és a tapasztalatok szerint a mezőgazdasági szövetkezetek kiszámíthatóbbá teszik a termelést és jobb helyzetet biztosítanak tagjaik számára.

40 tonna élelmiszer a rászorulóknak
Az Élelmezési Világnap alkalmából a FAO és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közösen indította útjára a VII. Magyar Adománykonvojt, amely mintegy 40 tonnányi élelmiszert szállít magyarországi rászorulóknak. A konvojban résztvevő támogató vállalatok a Danone Kft., Füri Tésztaipari és Élelmiszerforgalmazó Kft., Gyermelyi Zrt., Izsáki Tészta Kft., M3 Logisztika Kft., Nestlé Hungária Kft., NT Kft., Soós Tésztaipari Kft., TESCO Globál Áruházak Zrt. és az Univer Zrt.

„Számos példát ismerünk arra vonatkozóan, hogy a szövetkezetek elősegítik a mezőgazdasági termelésből, halászatból, erdészetből, állattartásból élő emberek együttes fellépését, érdekképviseletét. Többször hangsúlyoztuk már, hogy megvannak az eszközök az éhezés megszüntetésére. Amire szükség van, az egy olyan támogató környezet megteremtése, amely a kistermelők számára is lehetőségeket teremt. Az erős szövetkezetek és termelői közösségek alapvető elemei ennek a kedvező környezetnek.„– mondta el Fernanda Guerrieri.

Az eseményen a Vidékfejlesztési Minisztérium képviseletében részt vevő Feldman Zsolt helyettes államtitkár nyilatkozatában elmondta: „Magyarországon a rendszerváltást, valamint hazánk európai uniós csatlakozását követően a termelői szervezetek fejlődésnek indultak, melynek eredményeképpen jelenleg 248 termelői csoport működik az országban. Ugyanakkor a történelmi hagyományokból adódó gyenge szövetkezési hajlam miatt ma még nem elégséges mértékű a termelői összefogás, és a szövetkezetek munkájából kimaradó kisgazdaságok kiszolgáltatottsága jelentős. Az agrárpolitika kulcsterülete egy új, korszerű szövetkezési mozgalom indítása, amely a nemzetközi szövetkezeti értékekre építve a gazdálkodók minél szélesebb körét képes összefogni, így képes megszervezni a beszerzést, a termelést, a feldolgozást és a piacra jutást.”

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke szerint szövetkezésre van szükség az élelmiszerfeleslegek csökkentése érdekében is, mivel a megtermelt, de fel nem használt élelmiszereknek már a fele is elegendő lenne az éhezés megszüntetéséhez. A hatékonyabb „élelmiszermentés” érdekében a mezőgazdasági, élelmiszeripari, kereskedelmi és vendéglátó vállalatoknak, kormányzati és non-profit szervezeteknek közösen kell keresniük a megoldásokat. Az Élelmiszerbank évente 1000 tonnányi élelmiszert ment meg, változtat át potenciális hulladékot elfogyasztott étellé, de a rendszerben ennek még legalább ötven-százszorosa fellelhető.



 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!