Erre figyeljen most, aki jó disznóhúst akar venni

agrarszektor.hu
Eddig 180 sertéstartó és feldolgozó üzem, illetve kereskedelmi egység csatlakozott a Kiváló Minőségű Sertés (KMS) eredetigazolási programhoz, amelynek köszönhetően évi mintegy 1,3 millió, sertésből előállított hús és húskészítmény vált jogosulttá a védjegy használatára. A KMS-védjegyet viselő áruknál garantált, hogy a sertések Magyarországon születtek, kizárólag GMO-mentes gabonán nevelkedtek, illetve húsuk meghatározott márványozottsággal és sajátos, különleges ízzel és illatvilággal rendelkezik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A védjegyet a termékek minőségét és az előállítás élelmiszerbiztonsági, nyomon követhetőségi, állatjólléti, takarmányozási, higiéniai és termeléstechnológiai feltételek vizsgálatát követően a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) ítélheti oda a gazdaságoknak és vállalatoknak - közölte Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletértfelelős helyettes államtitkára. Országszerte több karácsonyi vásárban és az egyik nagy hipermarket-lánc 19 áruházában is szerveznek kóstoltatást a KMS-védjegyes termékekből

A KMS-védjegy azt garantálja, hogy a sertések Magyarországon születtek és GMO-mentes gabonával etették azokat. Emellett húsuk meghatározott márványozottságú, illetve sajátos, különleges ízzel és illatvilággal bír. Eddig 180 sertéstermelő, feldolgozó és kereskedő csatlakozott a programhoz. Legutóbb Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató húsvertikuma szerezte meg a védjegyhasználati jogot.

Nem vagyunk sikertelenek külföldön sem
Az agrártárca szerint a magyar sertéshús minősége külföldön is egyre elismertebb, a sertéshús-kivitel 2014-ben meghaladta a 139 ezer tonnát. Az export nagy része Romániába, Olaszországba és Japánba került, de egyre növekvő a magyar sertéshús piaca Horvátországban, Szlovákiában és Spanyolországban is.

A kormány az ágazat fejlesztése érdekében sertésstratégiát valósít meg, amelynek folytatásához 2016-ban 1,15 milliárd forintot szán. Bognár Lajos szerint az FM a minőségi ellenőrzési rendszer mellett infrastrukturális és minőségi fejlesztésekkel, valamint a feketegazdaság elleni szigorú hatósági fellépéssel segíti a sertéságazat zavartalan működését és az élelmiszerlánc-biztonság fenntartását.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal együttműködésének eredményeként számos élelmiszer-hamisítási esetet derítettek fel az elmúlt években. A helyettes államtitkár ugyanakkor az MTI szerint hangsúlyozta, hogy a szürke- és feketegazdaság felszámolásához elengedhetetlen a vásárlók tudatos magatartása is, hogy fel- és elismerjék a minőséget.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?