Évi 4,7 millió euró támogatás jut a magyar méhészeknek

MTI
Az összeg több mint 15 százalékkal magasabb, mint a tavalyi évben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Évi 4,7 millió euró támogatáshoz jut a magyar méhészet az Európai Unió és a magyar kormány 50-50 százalékos forrásbiztosításával - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára vasárnap Gödöllőn, a Magyar Méhészek Nyolcadik Világtalálkozóján tartott megnyitó beszédében.

Hozzátette: ez az összeg több mint évi 15 százalékkal haladja meg az előző ciklus forrásállományát. Czerván György rámutatott: alapvető agrárpolitikai célkitűzés, hogy fokozatosan növekedjen a méhészet versenyképessége és hatékonyság, ezért a minisztérium az ágazatot megkülönböztetett figyelemmel kíséri.

Emlékeztetett arra, hogy a VM az idén szeptemberben stratégiai partnerségi megállapodást írt alá az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel, és számos területen folyik közös munka. Az államtitkár a méhész szakma számára az idei év legfontosabb intézkedései között említette a 2013-2016-os időszakra szóló Magyar Méhészeti Nemzeti Program elkészítését, amelyet az Európai Bizottság jóváhagyott, valamint a hozzá kapcsolódó, széles szakmai és társadalmi körben egyeztetett és elfogadott végrehajtási rendeletet. Czerván György tájékoztatása szerint az elmúlt ciklusokban sikeres és a legtöbb esetben túligényelt jogcímekhez a tárca több forrást rendel, és az alkalmazott kutatás támogatására is jóval több figyelmet fordít.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban elinduló új vidékfejlesztési program egyik fő területe az állattenyésztés, amelynek egyik kedvezményezettje a méhészeti ágazat lesz. A méhészet szempontjából talán a legjelentősebb további intézkedés az ökológiai célterületek kötelező kijelölése lesz, ami hozzájárul a természetes méhlegelő növekedéséhez - fűzte hozzá.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?