2021. június 25. péntek Vilmos

Hírek - Állat

Extrém kaland: Ilyen a tejbegyűjtés az Alpok 1200 méteres magasságaiban (Videó)

200 termelő várja a tartályos kocsit az alpesi Brechtesgaden térségében. A kisfilmet tulajdonképpen reklám céljából készítette a helyi tejfeldolgozó, hogy érzékeltesse, mennyire elkötelezett a hegyi falvak, tanyák tehenészetei iránt, mennyire extrém körülmények között is számíthatnak rá a termelők. A cég őrzi az imázsát: most is megígérte, akikhez nem jut el a tejeskocsi a hóhelyzet miatt, azoknak is kifizeti a leszerződött tejmennyiséget.
 
 
Sofőrként a tél a legveszélyesebb időszak a számomra. Ezer-ezerkétszáz méteres magasságban, keskeny, helyenként hófútta, rosszul takarított, keskeny utakon haladok. Meredek emelkedőkön vagy lejtőkön vezet az út. A tej meg csak lötykölődik a tankban... Tökörjégen aztán könnyen megcsúszik az autó, és a tej ilyenkor rendszerint a legrosszabb irányba lendül...."

- meséli Franz Foisner, akit 200 tejtermelő vár a berchtesgadeni hegyekben. A helyi tejfeldolgozó sofőrje meggyőződéssel meséli, hogy ezeknek a kisgazdaságoknak fontos megmaradniuk a táj ápolása érdekében. Miközben a hóláncot szereli fel, elmeséli, hogy a legjobban a megcsúszástól fél. Volt már olyan, hogy egy hókupacban kötött ki így, és aztán egy órán keresztül lapátolta ki magát belőle, de szerencsére kontrolálhatatlan helyzetbe még nem került. "A feleségem minden este nagyon örül, amikor megérkezem" - teszi hozzá.

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.Az alpesi Berchtesgaden térségében az utóbbi hetek nagy havazásai extrém körülményeket teremtettek az utakon. Márpedig a tejet így is be kell gyűjteni a hegyekben megbúvó tehenészetekből. A hideg időjárás és a szokásosnál egyébként is gyengébb takarmányminőség miatt ugyan visszafogottan termelnek a jószágok, de nem állnak le. Kiönteni pedig senki sem szeretné a tejet. A hóborítta ágak le is szakadnak, emiatt egy-egy hegyi utat időnként lezárnak. Ha csak 6 órával később érkezik a tartályos kocsi, már az is egy kihívás a tehenészetekben.

A berchtesgadeni tejfeldolgozó szolidáris a szerződött gazdákkal: azoknak is kifizeti a teljes tejpénzt, akikhez a hóhelyzet miatt nem jutott el a tejeskocsi. A kisfilmben az extrém körülmények között végzett tejbegyűjtést említik az alpesi tej magas árának egyik okaként: a síkvidéki tejfeldolgozókból fele-negyedáron kerül ki az egészséges ital. 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu