2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Állat

Ez elképesztő: óriási gyapjúfelhőként került elő a rég elveszett bárány

Hét évvel ezelőtt komoly bozóttüzek pusztítottak az ausztrál Tasmania szigetén. Ennek a tűznek esett áldozatul Alice Gray családjának gazdálkodása is. A tűz több kilométernyi kerítést emésztett el, ennek következtében több állat is elszökött, és tulajdonosaik a tűz eloltása után azt gondolták, hogy az eltűnt állatok odaveszhettek. Mostanra kiderült, hogy ez utóbbi csak részben lehet igaz.
 
 

A menekülő állatok között volt egy fiatal bárány is, akiről szintén rég lemondtak, ám hét évvel később váratlanul beállított a farmra, megtermett birkaként, akit eddigi élete során még egyszer sem nyírtak meg, írta a 444.hu a Smithsonian Magazine beszámolója nyomán. A bárány, hatalmas és szúrós gyapja nyomán a Prickles, vagyis a Szúrós/Tüskés nevet kapta.

A helyi riportok szerint a bárány még 2013-ban alighanem túl messzire vándorolt a gazdaságtól, később pedig hiába akart volna visszatérni, a tűz utáni helyreállítási munkákban új kerítést emeltek a 80 hektáros terület köré. A Gray család amúgy több ezer birkát tart, ebből sokan vesztek oda a tűzben, illetve a vadonban. A fiatal bárány eltűnése ezért elsőre nem tűnt fel senkinek, ugyanakkor Alice Gray apósa évekkel később többször is érdekes jelenséget szúrt ki a gazdaság szélén kihelyezett éjjellátó kamerák felvételein: egy nagy fehér, rendkívül bolyhos lényt. Valamiért azonban nem indult komolyabb nyomozás a furcsaság után, így a bárány végül csak a koronavírus következtében került meg.

A járvány miatt elrendelt korlátozások következtében ugyanis a család tagjai is otthon ragadtak, vagyis a 80 hektáros gazdaságukban. Alice Gray elmondása alapján a fia hatodik születésnapjának megünneplésére barbecue-t rendeztek, és kitalálták, hogy a szabadtéri sütögetés lehetne a gazdaság egy olyan részén, ahol ritkán járnak. Ezért a terület egyik szélére mentek ki, és már épp készültek nekilátni a húsok sütésének, amikor a kerítés túloldalán felbukkant a nagydarab fehér lény.

A születésnapból így a beszámolók szerint egy őrült hajsza lett a birka után, állítólag egyáltalán nem volt könnyű kézre keríteni a hatalmas, pufók állatot. A nyírások elmaradása miatt Prickles nagyjából ötször akkora volt, mint egy átlagos birka. A család azonban arra jutott, hogy Prickles nem élhet örökké együtt ennyi gyapjúval, ezért május elsejére szerveztek már neki egy alaposabb nyírást. Ebből pedig egy jótékonysági kezdeményezést is összehoztak: adományokat gyűjtenek, melyet az ENSZ menekültügyi hivatalának ajánlanak fel, hogy a koronavírus elleni küzdelmet segítsék a menekültek között. Ezen az oldalon lehet nevezni, és a "nevezési díj", azaz az adományozás után meg lehet tippelni, hogy mennyit nyom majd a levágott gyapjú súlya, a nyertes pedig jutalmat kap majd.

(A cikkben felhasznált képek Alice Gray tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!