2020. szeptember 24. csütörtök Gellért, Mercédesz

Hírek - Állat

Ez hihetetlen: ki nem találnád, mit fogott egy sporthorgász a Gyöngyös-patakban

2020. augusztus 17-én, a Hévízi-tó kifolyó vizében, a Gyöngyös-patak szakaszán szokatlan halat fogott kukorica-giliszta csalival egy sporthorgász. Beszámolója szerint a hal nagyon mohón kapott és intenzíven ellenállt a horgon, de mivel nem tudta, milyen fajról van szó, a Magyar Haltani Társasághoz fordult segítségért.
 
 

A Sokszínű vidék beszámolója szerint a Magyar Haltani Társaság a honlapján közzétett válaszában azt írta, a fotó alapján sikerült beazonosítaniuk a halat, amely a tűzfejű tarkasügérnek (Vieja melanurus, korábban Paraneetroplus synspilus), illetve a hibridjének egy sötétebb színezetű hím példánya. Mint fogalmaztak, a Közép-Amerikából származó díszhalat, melyet egy felelőtlen akvarista telepíthetett be, öt éve mutatták ki a Hévízi-tó elfolyó vizéből, ahol meghonosodott.

A rejtélyes fogás (V. I. sporthorgász fotója)

Dr. Takács Péter, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa korábban a Turista Magazinnak arról beszélt, ezek az idegenhonos fajok a meleg vízhez kötődnek, így annak a veszélye egyelőre csekély, hogy az ország más vízfolyásaiban is elterjedjenek. A hőforrások környezetének különleges élőlényközösségei számára azonban veszélyt jelenthetnek.

A szakember megjegyezte azt is, változnak a környezeti viszonyok, melegszik a klíma és az állatok elkezdenek észak felé terjedni. Ennél azonban nagyobb jelentősége van annak, hogy teljesen globalizált a világ. Ha nagyon akarja az ember, Új-Zélandról két nap alatt itt lehet, és ha a zsebében ott lapul egy olyan faj, amelynek megvan a potenciálja ahhoz, hogy invázióssá váljon, akkor az két nap alatt ide tud kerülni. A Duna-Majna-Rajna csatornának köszönhetően az Északi-tenger össze van kötve a Fekete-tengerrel, hajóval teljesen végig lehet menni.

(A cikkben szereplő képeket V. I. sporthorgász készítette.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu