2019. augusztus 20. kedd István

Hírek - Állat

Ezért pusztulnak a ragadozó emlősök: 85 százalékukban ott a méreg!

A kaliforniai peszticideket engedélyező hatóság 11 vadvédelmet érintő vizsgálat után arra a következtetésre jutott, hogy a puma, vörös hiúz és a már védett státuszú halásznyest állomány 85%-ából véralvadásgátló rágcsálóirtók mutathatók ki. Magyarországon az elsőgenerációs készítmények veszélyeztetik az állományt. Cikkünk a greenfo.hu írása alapján készült.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Mezőgazdasági területeken, de a házunk körül is védekezünk a rágcsálók ellen, ehhez a vegyigyárak a különféle véralvadásgátlókat kínálnak. Ilyenek az Egyesült Államokban a brodifakum, a bromadiolon, a difenakum és a difetialon, amelyek a második generációs véralvadásgátlókhoz sorolhatók. A problémát látva 2014-ben a fenti négy hatóanyag használatát jelentősen megszigorították, de ebbe a rendelkezésbe sajnálatos módon nem kerültek be az első generációs véralvadásgátlók (warfarin, klórfacinon és difacinon). (Megjegyezzük: Magyaroszágon a leggyakrabban alkalmazott, eseti engedéllyel felhasználható készítmény a Redentin, melynek hatóanyaga a klórfacinon - agrárszektor.hu.)


A legjelentősebb probléma a brodifakum hatóanyaggal volt, amely az elhullott állatok 80-100%-ból kimutatható volt. Ennek a hatóanyagnak a májban való lebomlási félideje 4-12 hónap. Az elsőgenerációs véralvadásgátlók májban való lebomlása sokkal gyorsabb (felezési idő: 2-26 nap), ennek ellenére az elhullott állatok 5-50%-ban mutatták ki ezeket is. Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) 2014-es ülésén valamennyi véralvadásgátló rágcsálóirtót súlyos kritikával illette. Hazánkban a mezőgazdaságban a mezeipocok-irtásban való felhasználásuk jelentős. A véralvadásgátlók mellékhatásait illetően nálunk

 • hüllők közül a siklók;
 • madarak közül az ölyvek (pl. egerészölyv), kányák (pl. barna kánya, vörös kánya), vércsék (pl. vörös vércse) és baglyok (pl. fülesbagoly, macskabagoly, gyöngybagoly);
 • emlősök közül a menyét, nyest, borz, róka és aranysakál, de lakott terület közelségében a macska és kutya is érintett lehet.

A klórfacinon hatóanyagú Redentin 75 RB-nek 2008. január 31-ig volt mezei pocok elleni védekezésre felhasználási engedélye hazánkban. A Nébih 2009-től szükséghelyzeti engedélyeket ad ki a készítmény használatára. Csak 2016-ig 4.300 tonna Redentin 75 RB csalétket engedett forgalomba hozni. (Megjegyezzük: A rágcsálóirtásra gázképző anyagokat is be lehet vetni - foszfor-hidrogént, ként -, de ezek is mérgezőek a melegvérű állatokra. Megnyugtató és hatékony kémiai megoldás nem létezik. A pocoktanyaként funkcionáló lucernások terjedésével csak romlott a helyzet. A fekete föld hagyása és a ragadozó madarak óvása, T-fák kihelyezése javíthat a helyzeten - agrárszektor.hu)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  SZAKÉRTŐ TAKARMÁNYOZÁS

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu