Ezért volt húshiány - Megijedtek és eltűntek a csalók

agrarszektor.hu
Átmeneti csirkehúshiány alakult ki az elmúlt hetekben a budapesti húspiacon, mivel a januártól bevezetett elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer (EKÁER)"elijesztette" a feketézőket. A hiányt a napigazdasag.hu szerint az okozta, hogy a vállalkozók a feketepiaci áru helyett nem találtak gyorsan igénybe vehető, tisztességes alternatív beszerzési útvonalakat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A budapesti csirkepiacon tapasztalt átmeneti hiány mögött feltehetően a januártól bevezetett EKÁER áll - közölte a napigazdasag.hu. Az új ellenőrzési rendszer hatására ugyanis valószínűleg több feketéző eltűnt a húspiacról, egyes vállalkozások pedig ágazati szakértők szerint nem találtak gyorsan legális beszerzési forrásokat. Amint azonban a kormány bejelentette, hogy az EKÁER próbaüzemmódját március elsejéig meghosszabbítja, a helyzet napokon belül úgy rendeződött, hogy az importtermékek és a számla nélküli, belföldi baromfiáruk szinte azonnal visszatértek a piacra.

A szakma az átláthatóság, a komolyabb minőségi ellenőrzések és a termékek követhetőségének biztosítása miatt pozitívan értékeli az EKÁER bevezetésének várható hatásait. A változás a tisztességes húsipari vállalkozások támogatásán túl komoly - 15-18 milliárd forintnyi - bevételt eredményez a költségvetésben, továbbá hozzájárulhat ahhoz, hogy a fogyasztók több jó minőségű termék közül választhassanak.

Mint ismert, az ekáer lényege, hogy 2015. január elsejétől kizárólag ekáer-szám birtokában lehet bejelentési kötelezettség alá eső közúti szállítást végezni. Ha egy vállalkozás útdíjköteles gépjárművel - 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépkocsival - az Európai Unió valamely tagállamából Magyarországra behoz, vagy Magyarországról valamely EU-tagállamba kivisz terméket, vagy belföldön nem végfelhasználó számára első adóköteles termékértékesítést végez, köteles erről a NAV-nál az ekáer elektronikus felületén bejelentést tenni. A bejelentő ekáer-számot kap, amely a szállítandó termékhez kapcsolódik, és 15 napig érvényes.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03