2021. január 15. péntek Lóránt, Loránd

Hírek - Állat

Farmer Expo: Támogassuk a kis- és közepes családi vállalkozásokat!

Debrecenben, a 20. Farmer Expo megnyitóján Ángyán József országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány célja egy minőségi, kis- és közepes családi gazdaságok szövetkezésére alapuló mezőgazdaság megvalósítása.
 
 

Hangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy egészséges, biztonságos, minőségi élelmiszert előállító mezőgazdaságunk legyen, első sorban rendbe kell tenni eladósodott országunkat, az élelmiszerpiacot vissza kell szerezni, a vertikumot pedig visszaállítani. Szót emelt az ellen, hogy az ország elveszítette hazai és külföldi mezőgazdasági piacait és feldolgozóiparát, így kiszolgáltatottá vált, illetve hogy az értékesített agrártermékek árából mindössze 19 százalék jut a termelőnek. 

Kitért egy felmérésre, mely szerint a magyarországi húsfeldolgozók termékeiben az alapanyagok több mint fele nem hazai termék, mégis hungaricumnak tűntetik fel.
Úgy véli, elengedhetetlen a nemzeti agrár- és vidékpolitika, onnan kell vásárolni, ott kell eladni a terméket, ahol megtermelték. 

Fekete Balázs, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke felháborítónak tartja, hogy vészesen csökken az állatállomány, és emiatt létfontosságú, hogy támogassuk a kis-, közép- és nagygazdaságokat.
Magyarországon jelenleg rendkívül alacsony, 3 millió alatti a sertésszám, a tejelő marhák száma is csökken, mára országosan csak 170 ezer.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere szerint elsősorban azzal van gond, hogy az emberek városban és falun is elszoktak a munkától, ezen változatni kell. Fejleszteni óhajtja továbbá az igényességre, tudatosságra való hajlamot a fogyasztókban, hogy hazai, jó minőségű termékeket vásároljanak.
A 20. Farmer Expo pont ezt az igényességet hivatott megcélozni. A helyszínen 300 kiállító mutatja be termékeit augusztus 21-éig, pénteken kerül sor a kukoricakonferenciára többek közt GMO-témában, de lesz méhparádé, fogathajtás, zöldség-gyümölcs termesztési konferencia, kecske-, szarvasmarha-, juh-, és sertésbemutató is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu