Fazekas a magyar élelmiszerek jelentőségéről beszélt a VII. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztiválon

agrarszektor.hu
Kiállunk a magyar mezőgazdaság, a hazai élelmiszerek védelmében - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a VII. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztiválon. A rendezvény fővédnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyben termelt alapanyagokból készült kiváló magyar élelmiszerek, a minőségi ételek és italok a helyi közösség büszkeségei, amit az ember szívesen megoszt másokkal - írja a VM sajtóirodája.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Fazekas Sándor a pálinkafesztiválon emlékeztetett arra, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium az elmúlt két évben számos új törvénnyel és rendelettel segítette a kistermelőket. Az intézkedéseknek köszönhetően mára szabad lett a pálinkafőzés, legális a disznóvágás, a vendégasztal visszakapta régi funkcióját. A miniszter hozzátette: annak érdekében, hogy a valódi gyümölcsből készült italok kerülhessenek előtérbe, az aromás szeszekre magas adót vetett ki a kormány.

A hazai őshonos gyümölcs-tájfajták szaporításáról és forgalmazásáról szóló rendelet megalkotása után országos mozgalom indult. A Vidékfejlesztési Minisztériumban zajló szakmai munkára az elfogadott Hungarikum törvény tette rá a koronát - értékelte az elmúlt két év munkáját Fazekas Sándor.

A vidékfejlesztési miniszter beszédében kihangsúlyozta, hogy hagyományos ételeink, italaink milyen nagy szerepet töltenek be a közösség életében, és egyben országépítő erővel bírnak. Fazekas Sándor úgy fogalmazott: évezredes konyhaművészetünk ugyanúgy a kultúránk és a történelmünk része.

A pálinka szerepének változásáról beszélt köszöntőjében a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. Czerván György a rendezvényen elmondta: régen a pálinka ereje volt a fontos, ma már a minőségen van a hangsúly. Ettől válik a pálinka igazi hungarikummá - tette hozzá az államtitkár.

 

forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03