Fejenként 12 kiló hal - ez a cél. De ki termeli meg?

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy a jelenleg fejenként 5,7 kilogrammos éves magyarországi halfogyasztás minél előbb megduplázódjon - adta hírül az agrárminisztérum. A termelés azonban egyre inkább elszakad az igényektől. Szerencsére egyre több forrás áll az ágazat rendelkezésére, amiből a szükséges fejlesztések elvégezhetők.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

EZ IS ÉRDEKELHET
A 2014-2020-as Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) megvalósításához az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból Magyarországnak megállapított tagállami kerettel és a nemzeti önrésszel együtt mintegy 15,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Az új költségvetési ciklusban pedig még kedvezőbb helyzet áll elő: magyar javaslatra az akvakultúra ágazatra szánt uniós büdzsén belül az édesvizi halgazdálkodásra szánt forrás részaránya 20 százalékra emelkedik. A rendelkezélsre álló pénzek a halgazdálkodás fejlesztését, a hazai haltermelés és halfeldolgozás bővítését, valamint a halfogyasztást ösztönző marketinget segítik.

A ponty a magyarok kedvence

A halfogyasztás bővülését az étkezési hal áfatartalmának 27 százalékról 5 százalékra csökkentése segíti, amit idén januártól élvezhetnek a vásárlók. A szaktárca adatai szerint az étkezési célra szánt hal mennyisége az elmúlt években folyamatosan emelkedett Magyarországon, egyebek között az intenzív afrikaiharcsa-termelés növekedésének következtében, amely tavaly közel 3200 tonna halat állított elő. A teljes termelés évtizedek óta 20 ezer tonna körül mozog, ami 10 millió fővel számolva fejenként 2 kilogramm hal elfogyasztását tenné lehetővé. Az alábbi ábra léptékei pontosan érzékeltetik a halelőállítás és -fogyasztás közötti, növekvő ollót. A fogyasztás az utóbbi négy évben ugrott meg jelentősen, mialatt a termelés stagnált.

Nyolc évvel ezelőtt a hazai haltermelés a felhasználás bő felét fedezni tudta, ma viszont már csak a 34 százalékát képes. A korábban 3,7 kg körül mozgó éves halfogyasztás mára 5,7 kilogrammra nőtt, amelynek a kétharmada a határainkon túlról érkező tengeri hal.
Egyszóval a tengeri halászattal foglalkozó nemzetek profitáltak az egészségtudatosabb, magyar fogyasztásból. Ha az igények valóban 11 kilogramm fölé emelkednek, akkor a magyar haltermelésnek igencsak össze kell szednie magát, ha legalább a mostani önellátottsági szintet tartania akarja.
Forrás: KSH

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?