2020. április 2. csütörtök Áron

Hírek - Állat

Felpörgetnék a baromfi támogatásokat

A jelenlegi, évi nyolcmilliárd forintos baromfi állatjóléti támogatást hárommilliárd forinttal megnövelik 2015-re, ami az idei utolsó negyedéves, jövőre kifizetendő támogatásokban már meg fog jelenni - mondta el a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, Ráckeresztúron.
 
 

Czerván György a 2-B-S Kft. több mint félmilliárd forintból megvalósított, 30 ezer férőhelyes árutojás termelő és jércenevelőjének átadóünnepségén hangsúlyozta, hogy a közös agrárpolitika miatt a baromfi- és sertéságazatot kizárólag nemzeti forrásból tudják támogatni. Emlékeztetett arra, hogy az e célra szolgáló baromfi állatjóléti támogatás 2010-ben 4 milliárd forint volt, amit 2014-re megdupláztak. Ezt tovább emelik, illetve elérték az Európai Uniónál, hogy a jogcím 2018 végéig megmaradhasson – tette hozzá.

Közölte: évi 33-35 milliárd forint többlettámogatás jut az állattartók munkahelyteremtésére, valamint egyéb nemzeti támogatások (állati hulla ártalmatlanítása, egyes állatbetegségek kezelése) jogcímen jövőre plusz 1,6 milliárd forintot fizetnek ki.

Czerván György kiemelte, hogy idén júliusban a magyarországi tyúkállomány 36,5 millió egyedet tett ki, ami 2,7 millióval (8 százalékkal) haladja meg a tavalyi adatot. Ezek közül 11,3 millió volt a tojótyúk, amely 96 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

A mintegy 550 millió forintos fejlesztés révén 30 ezer férőhelyes árutojás termelő és jércenevelő üzemet építettek, amelyhez takarmánykeverő, jércenevelő is tartozik. Az üzem különlegessége, hogy a tyúkok alternatív tartásúak, szabadon mozoghatnak és rakhatnak fészket a rendelkezésükre álló területen. Az épületek teljesen automatikus vezérlésűek, két központi számítógép vezérli a szellőzést, világítást és takarmányozást, de a tojásszállítás, a takarmányozás és a trágyaeltávolítás is automatizált. A cég jövőbeni tervei között szerepel Magyarország első gluténmentes tésztaüzemének megépítése, amelyben saját terményeiket dolgoznák fel.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu