Fertőző állatbetegség terjed Magyarországon: azonnali korlátozásokat rendeltek el

Fertőző állatbetegség terjed Magyarországon: azonnali korlátozásokat rendeltek el

agrarszektor.hu
A magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma két Békés megyei hízólúdtelepen és egy tenyésztyúk-állományban, valamint egy Csongrád-Csanád megyei lúdállományban. Az érintett telepek felszámolása folyamatban van. Az új kitörések összesen több mint 65 ezer baromfit érintenek, de ezek mellett Bács-Kiskun megyében is tovább terjed a betegség.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Békés megyei Mezőkovácsházán és Tótkomlóson egy-egy hízólúdállományban, valamint egy nagybánhegyesi tenyésztyúktelepen a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja - írja a Nébih. A fertőzés összesen mintegy 43 ezer baromfit érint. A Csongrád-Csanád megyében található Zákányszéken egy 22 ezer húshasznú ludat tartó gazdaságban szintén a nagyarányú elhullás és az idegrendszeri tünetek miatt következtettek a betegség lehetséges megjelenésére. A Nébih laboratóriumi vizsgálatai mindegyik esetben megerősítették a magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Az állományok felszámolása folyamatban van. Békés megyében az érintett gazdaságok körül a járványügyi szakemberek kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Csongrád-Csanád megyében a hatóság kockázatelemzés alapján a kötelezően előírt 10 km sugarú megfigyelési körzet bővítése mellett döntött. A területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek az állatmozgatási korlátozások. A kitörésről az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Békés és a Csongrád-Csanád megyei kitörések mellett az elmúlt héten Bács-Kiskun megyében is további gazdaságokban igazolta a magas patogenitású madárinfluenzát a Nébih, ezért itt is bővíteni kellett a felügyeleti (megfigyelési) körzeteket. A hivatal ezúton is felhívja az érintettek figyelmét, hogy a járványügyi előírások betartása kiemelt jelentőséggel bír a madárinfluenza elleni védekezésben. Az ország magaskockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása, valamint a szállítás előtti tamponvizsgálatok elvégzése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?