Figyelmeztető-tájékoztató plakátokat helyez ki a Nébih a budai erdőkbe!

agrarszektor.hu
A kirándulók tájékoztatása érdekében a következő napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal információs plakátokat helyez ki az afrikai sertéspestis miatt fertőzött területté nyilvánított budai erdőkbe. A plakátokkal, a korábban érintetté vált területekhez hasonlóan, elsősorban a turistautak mentén, valamint a pihenőhelyeken találkozhatnak majd a látogatók.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bár az afrikai sertéspestist Pest megyében kizárólag a Pilisi Parkerdő Budakeszi Erdészetének egy kerítéssel körbezárt területén mutatták ki a vizsgálatok, ettől függetlenül, az előírásoknak megfelelően, a hatóságnak kötelező kijelölnie az úgynevezett fertőzött területet. Az intézkedésről, információs plakátok tájékoztatják a látogatókat, amik a következő napokban kerülnek ki az érintett budai erdőrészekbe, derült ki a Nébih közleményéből. A tájékoztatók a kirándulók egy részének már ismerősek lehetnek, hisz ugyanilyen plakátok találhatóak a korábban érintetté vált megyék erdeiben is.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Fontos tudnivaló, hogy az erdők lezárására nem kerül sor, a turistaútvonalak továbbra is látogathatóak. Néhány alapvető szabályt azonban a kirándulóknak is be kell tartaniuk a járvány esetleges terjedésének megelőzése érdekében. Ezek közül a legfontosabbak:

  • Élelmiszerhulladék (ételmaradék), illetve zöldhulladék nem hagyható és nem vihető az erdőbe, vagy annak határába. A hulladékokat kizárólag a kijelölt gyűjtőkbe szabad dobni.
  • A kutyákat kizárólag pórázon tartva lehet sétáltatni az erdőben.
  • A magányos, vagy elárvultnak gondolt kismalacot tilos megfogni, "megmenteni".
  • Elpusztult, betegnek tűnő vaddisznót látva, tilos hozzáérni, viszont azonnal értesíteni kell a Nébih-et az ingyenesen hívható zöldszámon (06-80/263-244).
  • Az erdőjárás után alaposan le kell mosni a cipőket és bakancsokat, amihez célszerű vírusölő fertőtlenítőszert is használni.

 

A betegséggel és a védekezéssel kapcsolatban számos hasznos információ található a Nébih "Gyakran Ismételt Kérdések" gyűjteményében. Az afrikai sertéspestissel kapcsolatos tájékoztató plakátok gyűjteménye elérhető a hivatal tematikus aloldalának "Plakátok" menüpontjában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03