Fokozódik a veszély: újra támad a sertéspestis

MTI
Újabb afrikai sertéspestis-góc (ASP) jelent meg Romániában, a magyar határ mellett. A kór egy háztáji gazdaságban fertőzte meg az állatokat. Magyarországon megfigyelési zóna kijelölését rendelte el a hazai állategészségügyi szolgálat.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ismét megjelent az afrikai sertéspestis Romániában. A kór a magyar, illetve az ukrán határtól is alig néhány kilométernyi távolságra található Szatmár megyei Mikola (Micula) egyik háztáji gazdaságában fertőzte meg az állatokat. A vírust már azonosították, ezt követően a román állategészségügyi szolgálat azonnal leölte a gazdaságban nevelt tizenhárom sertést, a tetemeket pedig elégette.

A fertőzött gazdaság körzetében megtettek minden olyan intézkedést, ami a fertőtlenítéshez, és a vírus terjedésének megelőzéséhez szükséges.

Román források szerint a hatóság elnöke Brüsszelbe utazik, ahol az Európai Bizottság illetékeseivel egyeztet a további óvintézkedésekről. A napokban az északkelet-romániai Botosani megye határ-menti részén már vadászati tilalmat rendeltek el, miután a szomszédos Moldovai köztársaságban, a határtól 300 méternyire afrikai sertéspestisben elpusztul vaddisznók tetemeit fedezték fel.

Az afrikai sertéspestis megjelenését - a román nemzeti laboratóriumra hivatkozva - a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is megerősítette. A hivatal közlése szerint a magyar állategészségügyi szolgálat Magyarországon megfigyelési zónát jelölt ki. Ez alapján Méhtelek és Garbolc teljes közigazgatási területe, Nagyhódos egy része, illetve Rozsály és Zajta külterületeinek egy része került korlátozás alá.

A korlátozás alá vont területen az állatorvosok hamarosan felkeresik a sertéstartókat, hogy számba vegyék és megvizsgálják a sertéseket. Az érintett területen belül tilos a sertések bármilyen célú szállítása. A sertéstartóknak a gazdaságaikban észlelt minden megbetegedett, vagy elhullott sertésről értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

Az afrikai sertéspestis a házi sertések és a vaddisznók vírusos betegsége, az Európai Unió területén először 2014-ben, Litvániában mutatták ki. Kárpátalján, a magyar határ közelében 2016 decemberében jelentették első alkalommal az ukrán hatóságok a betegség előfordulását. 2017 júniusában Csehországban vaddisznókban, júliusban pedig a romániai Szatmárnémeti egyik háztáji gazdaságában állapították meg a betegséget.

Az ASP vírusa ellenálló, húsban, nem hőkezelt húskészítményben hónapokig, míg fagyasztott húsokban akár évekig fertőzőképes marad.

Védőoltás nincs, a fertőzés terjedését csak a beteg állatokkal való érintkezés megelőzésével lehet meggátolni. A fertőzött állatok száz százaléka elpusztul. Az afrikai sertéspestist a szabadon élő állatok terjesztik, az emberekre nem jelent veszélyt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43