2021. május 17. hétfő Paszkál

Hírek - Állat

Folytatódik a pusztító aszály Ausztráliában

Továbbra is rosszak a kilátások Ausztráliában. A tavaly óta tartó szárazság visszavetette a szénahozamokat és a gabonatermést, ami lecsökkentette és megdrágította a rendelkezésre álló takarmányt. A szépen meglódult kínai marhahúsvásárlás így bizonyára meg fog torpanni - vélekednek az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szakemberei.
 
 

A 2019-re szóló előrejelzések  továbbra is meleg és száraz időjárást valószínűsítenek a kontinensnyi országban, ami hátrányosan befolyásolja a legelők állapotát. Márpedig Ausztrália állattartása alapvetően a legelők minőségétől függ.

Ausztrália legutóbbi aratása a vártnál rosszabbra sikerült: az elmúlt 20  év lerosszabb eredményét hozta,

ami a takarmánygabona árának megugráshoz  vezetett. Nőtt a búza, az árpa, a kanola repce és a széna ára is. A  legutóbbi hosszabb távú időjárás-előrejelzés pedig semmi jót nem ígér Ausztrália keleti régiói számára, ahol a marhatartás összpontosul. Májusig az átlagosnál forróbb és szárazabb időjárás várható ezeken a területeken. Eközben Queensland északi részén a heves esőzések következtében mintegy 500 ezer marha veszett oda a februári árvízben.

A fentiek következtében 2019-ben az ausztrál marhaállomány 24,6 milió egyedre csökkenhet. Mivel a magas takarmányárak hosszan éreztetik a hatásukat, így akkor is nehéz lenne újra felépíteni a korábbi állománynagyságot, ha egyik pillantról a másikra nedvesebbre fordulna az időjárás. Mindezek miatt a marha- és borjúhús termelése bő 5 százalékos eséssel 2,18 milliót tonnára csökkenhet idén. A kisebb kínálat és az emelkedő fogyasztói ár miatt a marhahús fogyasztása is mérséklődni fog az országban, és inkább az olcsóbb csirke- és sertéshús felé fordulnak a vásárlók. Emellett erőteljesen nő a vegán étrendet követők száma is:

a felmérések szerint Ausztrália lakosságának csaknem 10 százaléka elutasítja az állati eredetű élelmiszereket.

A marhahús exportja 1,53 millió tonnát tehet ki 2019-ben - ez 8 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Várhatóan visszesik az USA-ba irányuló ausztrál export, de a többi célországban - mint Japán, Korea és Kína -  is veszít versenyképességéből az ausztrál marhahús az Észak és Dél-Amerikából származó áruval szemben. Élő marhából is csaknem egymillióval kevesebb fogja elhagyni az országot 2019-ben az elemzők szerint.

Ausztrália tavaly sokat profitált az Egyesült Államok és Kína közötti vámháborúból: bár továbbra is Japán a legnagyobb piaca, a Kínába kivitt marhahús mennyisége egyetlen év alatt 50 százalékkal emelkedett: 117 ezer tonnáról 176 ezerre nőtt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu