Fontos hír jelent meg az Államkincstár oldalán: ez minden magyar sertéstartót érint

Fontos hír jelent meg az Államkincstár oldalán: ez minden magyar sertéstartót érint

agrarszektor.hu
A Magyar Államkincstár honlapján már elérhető a sertés magántárolási támogatáshoz kapcsolódó közlemény. Emellett a szervezet oldalán megjelent a hazai sertéskoca-tartók számára korábban bejelentett jövedelempótló támogatáshoz kapcsolódó AM rendelet és MÁK közlemény is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt háromnegyed évben több uniós tagállam - köztük Magyarország is - intézkedéseket kezdeményezett és nyomást gyakorolt az Európai Bizottságra, hogy az lépjen fel az európai sertéságazat érdekében. A tagállamok már korábban is kérték a magántárolási támogatás bevezetését, ennek eredményeként a Bizottság igent mondott a Közös Piacok Szervezésről szóló rendelet 17. cikke szerinti magántárolási támogatás bevezetésére a sertéshúságazatban - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A most meghirdetett magántárolási keretrendszer nagyban hasonlít a 2016. évihez, de a támogatási összegek emelkedtek. A kérelmek 60, 90, 120 vagy 150 napos tárolási időszakra adhatóak be és legalább 10 tonnás minimális mennyiségre kell kiterjedniük a csontozott termékek esetében, illetve 15 tonnára az egyéb termékek esetén. A támogatás csak azokra az árukra vonatkozhat, melyeket még nem helyeztek el a tárolókban. A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. április 29.

Az intézkedés lebonyolításának megkönnyítése érdekében a sertéshústermékeket kategóriákba kell sorolni. Az előirányzott támogatási összegeket 7 tárolási költségszintre bontva határozták meg a támogatás összegének előzetes rögzítéséről szóló 2022. március 23-ai, 2022/470/EU bizottsági végrehajtási rendeletben (melyek csoportonként tartalmazzák a termékek VTSZ számát és az érintett termékek megnevezését). A 60 napos tárolás esetén 157-377 EUR/tonna, 150 napos tárolás esetén pedig 190-423 EUR/tonna között mozog a támogatás mértéke. A Bizottság 2022/470 végrehajtási rendelete a sertéshúsra vonatkozó magántárolási támogatás nyújtásáról és a támogatás összegének előzetes rögzítéséről ide kattintva, a vonatkozó 24/2022 Kincstári közlemény pedig ezen a linken érhető el.

A korábban bejelentett 20.000 forint/koca mértékű jövedelempótló támogatáshoz kapcsolódóan is megjelent a vonatkozó AM rendelet és MÁK közlemény. A sertés kocatartók 2022. március 28. és április 1. napja között nyújthatják be a támogatási kérelmüket elektronikusan a Magyar Államkincstárhoz, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A támogatás alapja a kérelmező tenyészetében a sertések jelöléséről, valamint az ENAR adatbázisban 2021. december 31-én nyilvántartott tenyészkoca-állománya; illetve a 2021. évben hatósági intézkedés miatt felszámolt állományok esetében a hatóság leölést elrendelő határozatával érintett tenyészkoca-állomány. A támogatás igénybevételének feltétele, hogy csak az a tenyészkocatartó jogosult a támogatásra, akinek a 2021. december 31. napján rendelkezésre álló állományát a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége igazolja, vagy a 2021. évben hatósági intézkedés miatt felszámolt kocaállományok tekintetében a leölési határozattal rendelkezik.

A részletek a Magyar Közlönyben 2022. március 25-i számában megjelent, tenyészkoca tartása után igénybe vehető jövedelempótló támogatás részletes feltételeiről szóló 12/2022 (III.25.) AM rendelet tartalmazza, a vonatkozó 26/2022 (III.26.) Államkincstári közlemény ide kattintva érhető el. A támogatási döntést a hiánytalan kérelmek tekintetében a Magyar Államkincstárnak április 14-ig kell kiadnia. Ezeken túl megjelent a 27/2022. (III. 26.) számú Kincstár Közlemény is, a sertés ágazat részére nyújtott állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 39/2018. (XII. 13.) AM rendelet szerinti 2022. támogatási évre (I-IV. negyedévre) vonatkozó kifizetési kérelmek benyújtásáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58