2020. november 26. csütörtök Virág

Hírek - Állat

Forradalmi újítás: jövőre már méhek permetezik a haszonnövényeket

Egy kanadai cég a világon elsőként engedélyt kapott rá az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségétől, hogy méhekkel juttasson ki egy gombaölőszert a haszonnövényekre. A torontói központú Bee Vectoring Technologies (BVT) a saját fejlesztésű gombaölőjét használja majd az eljárás során.
 
 

A BVT egy CR-7 nevű szerves gombaölőt juttat majd ki a méhek segítségével az eper-, a feketeáfonya-, az alma-, a paradicsom- és a napraforgóföldekre. A szer a botrítisz gomba ellen nyújt majd védelmet, amely a szürkepenész kialakulásáért felelős.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A CR-7 port speciális tálcákon a kaptárok közelébe helyezik majd ki, ami a kaptárt elhagyó méhek lábaira ragad. Amikor a méh leszáll a növényre, átviszi rá a gombaölőszert. A módszer két nagy előnye, hogy a méheknek semmilyen módon nem árt, és szer a permetezésnél nagyobb hatásfokkal jut a növényre. A BVT tanulmányai szerint arra is van esély, hogy a CR-7-tel kezelt növények nagyobb hozamot fognak produkálni, illetve hosszabb ideig maradnak frissek.

A BVT módszere a beporzásban is segíthet a gazdálkodóknál, és felválthatja a kézi beporzást is olyan növényeknél, mint például a kivi. Emellett a gazdálkodóknak többé nem kell olyan hímnemű növényeket ültetniük, amelyek amúgy nem hoznak termést, a virágport bele is szórhatják a BVT tálcáiba, és a méhek a megszokott módon beporozhatják velük a növényeket.

A módszer a permetezésnél sokkal hatékonyabbnak és fenntarthatóbbnak ígérkezik. Nem igényel vizet, se bonyolult gépi felszerelést. Jóval kevesebb szert használ fel, mint a permetezés, ezáltal kevésbé károsítja a talajt és a vizet. Ha a módszer sikeresnek bizonyul, lehetőség nyílhat arra, hogy a gazdák más növényvédő szereket is méhekkel juttathassanak ki a növényekre, tovább növelve a fenntarthatóságot. A hírt a Springwise írta meg.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu