Galambhús kerülhet az asztalunkra?

agrarszektor.hu
Volt idő, amikor vidéken kis túlzással szinte minden háznál tartottak galambot. A hetvenes-nyolcvanas évek alatt 1000 tonna körüli galambot exportáltunk Olaszországba, Svájcba, Németországba. Az exportlehetőségek most is adottak, hiszen a galambhús világszerte keresett és jól jövedelmező termék - hangzott el a hétvégén megrendezett Nemzeti Kisállat Kiállításon, a budapesti Hungexpon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tenyészévet záró rendezvényen Nagy István agrárminiszter bejelentette a nemzeti húsgalambprogram elindítását. A tárcavezető közölte, hogy a Szárnyaló gazdaság néven induló kezdeményezéshez a húsgalambtenyésztők csatlakozását várják. A galambászat hagyományai Magyarországon évszázadokra nyúlnak vissza, a szaktudás mellett a takarmánytermelő területek is adottak, így ez a tevékenység újabb megélhetési lehetőséget jelenthet a vidéken élők számára - hangsúlyozta a miniszter.

Kezdő galambtenyésztők úgy számolhatnak, hogy egy galambpár éves szemestakarmány-szükséglete 50-60 kilogramm körül mozog. Termelésüket figyelembe véve évente 16-17 darab vágáskori fiókára lehet számítani fészekaljanként. A fiókák 28-35 napos korukban, átlagban 500-550 g-os tömegben vághatók.


Egy pár húsgalamb hústermelése 8-10 kg élőgalamb évente. A konyhakész galambhús esetében többnyire 2000-3000 forintos kilónkénti árral találkozik a fogyasztó,

de az ötezer forintos ajánlat is előfordul. Nagy István közölte, hogy a mintaprojektként induló kezdeményezés később szélesebb körre is kiterjedhetne, a galambtartókat pedig nyílt napok és iskolai rendezvények szervezésére buzdította. A galambászat - hasonlóan a kisállattenyészés minden ágához - nem igényel költséges nagyüzemi felszerelést, de felelősségre nevel és megtanít a gondoskodásra, visszahozza a háztáji állattartást a vidéki portákra, és ezzel a termelők utánpótlását is bővítheti - összegezte a miniszter.

Nagy István a magyar húsgalamb piaci pozícióinak visszaszerzését célzó program feladatainak koordinációjával Bárdos Istvánt, a Magyar Postagalamb Szövetség és a Nemzetközi Postagalamb Szövetség (FCI) elnökét bízta meg. Pintér József Zsolt, a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségének elnöke megerősítette, hogy galambokat tartani nem csak szabadidős tevékenységként, hanem haszonállatként is kifizetődő lehet.

(Forrás: MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?