Gyakori kerti kártevő a mezei hörcsög: Hány évig él egy hörcsög, miért harap a hörcsög, mit tegyünk hörcsög ellen?

Gyakori kerti kártevő a mezei hörcsög: Hány évig él egy hörcsög, miért harap a hörcsög, mit tegyünk hörcsög ellen?

agrarszektor.hu
Mezei hörcsög és más hörcsög fajták, hörcsög nevek: hörcsög ketrec csapda hörcsög ellen. Tudd meg, mi van, ha a hörcsög fura hangot ad ki, miért eszi meg a hörcsög a kölykeit!

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kertünkben nem csak a rovarok, a növénybetegségek és a növényi kártevők ütik fel rendszeresen a fejüket, hanem a kisebb-nagyobb testű emlős állatok is: ezek közül az egyik legismertebb, legjellegzetesebb élőlény a mezei hörcsög, más néven kerti hörcsög vagy vadhörcsög. A mezei hörcsög előszeretettel lakmározik a zsenge növényi részekből, így a háztáji veteményes nem csak a család számára igazi csemege, hanem a hörcsögöt is jóllakatja vacsorára.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Cikkünkben eláruljuk, milyen állat a hörcsög, milyen hörcsög fajták vannak és mit érdemes tudnunk a hörcsög kapcsán. Hány évig él egy hörcsög, mi történik, ha a hörcsög hangot ad ki, agresszíven viselkedik az emberrel szemben? Miért harap a hörcsög, illetve miért eszi meg a hörcsög a kölykeit ugyanúgy, mint a ketrecben tartott társai

Milyen állat a mezei hörcsög?

A hörcsög egy Magyarországon, Közép- és Kelet-Európában gyakori rágcsálófaj, elsősorban alföldeken, kertek, illetve mezőgazdasági területek közelében él. A vadon élő hörcsög Nyugat-Európában az elmúlt évek során megritkult, így egyre több országban nyilvánították védetté a mezei hörcsögöt. Érdekesség, hogy habár Magyarországon a mezei hörcsög által lerágott kertek hétköznapinak számítanak, mezőgazdasági kártételük pedig jelentős, a hörcsög hazánkban is súlyosan veszélyeztetett fajként van számon tartva, vagyis példányait nem szabad elpusztítani akkor sem, ha kárt tesznek kertünkben! Egy mezei hörcsög eszmei értéke 25.000 Ft.

Hogy néz ki a mezei hörcsög?

A mezei hörcsög azok számára, akik nem láttak még élőben, leginkább a ketrecben tartott aranyhörcsög nagyobb, színesebb verziójaként tűnhet fel. A mezei hörcsög egy viszonylag nagytermetű kerti rágcsáló, a hörcsög testhossza 20-27 cm között mozog, alkata zömök, hengeres, vagy csepp alakú. A hörcsög testtömege változó: 200 és 500 gramm között bármekkora példányok előfordulhatnak kertünkben. A mezei hörcsög bundája igazán jellegzetes: a hörcsög feje világosbarna, fehér és sötétebb, sárgás sávokkal tarkítva, a hasa pedig egészen sötét barna vagy fekete. A mezei hörcsög más kerti rágcsálóktól könnyen megkülönböztethető kerek füleiről, illetve arról, hogy nincs hosszú farka, mint például a patkánynak.

Gyakori kerti kártevő a mezei hörcsög: Hány évig él egy hörcsög, miért harap a hörcsög, mit tegyünk hörcsög ellen?

A mezei hörcsög életmódja

A hörcsög a párzási időszakot leszámítva magányosan élő, éjjel, illetve alkonyatkor aktív állat. A hörcsögök földalatti járatokban élnek, minden egyed saját járatokkal és egy, vagy több éléskamrával rendelkezik, amelyekben egész nyáron halmozzák az elemózsiát. Annak ellenére, hogy a mezei hörcsög nem szereti más egyedek közelségét, kolóniákban élnek, vagyis egy-egy területre koncentrálódik az állatok előfordulása. Hogy ne sértsék meg egymás territóriumát, mirigyváladékukkal hagynak egyedi szagmintát a hörcsögkotorék bejáratainál.

A hörcsög egy rendszerezetten élő állat, 6-8 méter hosszú kotorékának rendszerint több ki-és bejárata van, így veszély esetén a mezei hörcsög pillanatok alatt képes eltűnni, visszahúzódni biztonságot jelentő otthonába. A kotorék több kamrából áll, mindegyik üregnek megvan a saját rendeltetése: a hörcsög külön hálókamrában alszik, vannak éléskamrái, sőt, mivel a mezei hörcsög egy tiszta állat, a téli hónapokra még egy latrinát is fenntart, ugyanis a hideg időben még üríteni sem jön fel a földfelszínre. Amikor a mezei hörcsög latrinája megtelik, egyszerűen betemeti és készít magának egy újat.

A hörcsög elsősorban növényi részekkel, zsenge növényi szárakkal, termésekkel, mezőgazdasági és kerti kultúrnövényekkel táplálkozik (kifejezetten kedveli például a répát), kedveli a gabonafélék magvait és a gyümölcsöket - például, ha egy fa alatt az elhullott almákon rágásnyomokat találunk, nagy eséllyel a mezei hörcsög költötte el éjjeli lakomáját. A terményt a mezei hörcsög a pofazacskóiban gyűjti, majd elhurcolja éléskamrájába, a téli álomra készülődve. Az sem ritka, ha a hörcsög táplálkozása során elejt kisebb-nagyobb rovarokat, csigákat, gilisztákat, amelyek nagyszerű fehérjeforrások a hörcsög számára.

A hörcsög a téli álomra készülődve akár 10-30 kg mennyiségű magot is felhalmozhat az éléskamrájába, amelyek a járatokkal egyetemben a földfelszín alatt 1-2 méter mélységben fekszenek. Ez a mélység megóvja a hörcsögöt és az éléskamrát is a fagytól. A mezei hörcsög az októbertől márciusig tartó téli álom időszakában rendszeresen felébred, ilyenkor az éléskamrában felhalmozott élelemből táplálkozik, ürítésre pedig a latrináját használja. A táplálkozáson és az ürítésen kívül az egész telet alvással tölti a hálókamrájában, amit puha növényi részekkel bélel ki, hogy kényelmes legyen számára a hosszú, hideg hónapok alatt.

Gyakori kerti kártevő a mezei hörcsög: Hány évig él egy hörcsög, miért harap a hörcsög, mit tegyünk hörcsög ellen?

Hány évig él egy hörcsög?

A mezei hörcsög a legtöbb rágcsálóhoz hasonlóan nem él sokáig, ellenben nagyon szapora állat, így megfelelő körülmények között bőségesen növekszik a populáció. A mezei hörcsög átlagosan 3 évig él, de az idősebb, 4-5 éves példányok sem ritkák.

A hörcsög szaporodása

A hörcsög szapora állat: ha az időjárás kedvezően alakul számára, egy nőstény mezei hörcsög évi 2-3 alomnyi kölyköt is felnevel. Áprilistól júliusig tart a hörcsög szaporodási időszaka, a mindössze 16 napig tartó vemhességet követően 4-16 kölyköt hoz a világra. A hörcsög kölykei egészen aprók, vakon születnek, az anya állat gondoskodására szorulnak. Születéskori testtömegük mindössze 7-8 gramm, azonban gyorsan fejlődnek, a selymes szőrzetük pár napon belül kialakul. 2 hetesen már kinyílik a szemük, 3 hetes koruktól fogva önállóan táplálkoznak, egy héttel később pedig elhagyják az anyahörcsög fészkét és önálló életet kezdenek élni. Az életerős nőstény példányok akár 6 hét múlva ivaréretté válnak, így nem ritka, hogy már azon az éven tovább szaporodnak a kölykök.

Miért eszi meg a hörcsög a kölykeit?

Mind a mezei hörcsög, mind a ketrecben tartott más hörcsög fajták esetében megfigyelhetjük, hogy az anyaállat alkalmanként elfogyasztja frissen született, magatehetetlen kölykeit. A hörcsög ezt ösztönösen teszi, ha úgy ítéli meg, hogy egyes kölykök csenevészek, alkalmatlanok a fejlődésre, vagy ha az állat szerint nem megfelelő az alkalom (ínséges idők járnak) a szaporodásra.

A hörcsög természetes ellenségei

A hörcsög a legtöbb rágcsálóhoz hasonlóan a zsákmányállatok csoportjába tartozik: a mezei hörcsög táplálékul szolgál a nagyobb testű ragadozó madaraknak (például bagolyfélék, parlagi sas), illetve az emlősöknek is. A mezei hörcsög kedvelt tápláléka a görénynek, aki még a hörcsögvacokba is képes követni őt, a földfelszín fölött pedig gyakran elkapják őket a rókák is. Habár a hörcsög a besorolása szempontjából védett állat, az egyik legnagyobb ellensége maga az ember, ugyanis mezőgazdasági és háztáji kártétele miatt bevett szokás a hörcsög irtása.

A hörcsög agresszív viselkedése: Miért harap a hörcsög?

A mezei hörcsög egy meglehetősen agresszív állat - ne a ketrecben élő, szelíd hörcsög fajták alapján kezeljük -, ugyanis a vadonban számtalan alkalommal kell megvédenie az életét. A hörcsög támadás esetén, vagy ha sarokba szorítva érzi magát, az emberrel szemben is agresszív, ilyenkor a hátsó lábaira állva felfújja magát, fogait csikorgatja, csattogtatja. Sokakban felmerül a kérdés, mit tegyünk, ha a hörcsög fura hangot ad ki, például sziszeg, puffog - ebben az esetben minél előbb hagyjuk magára az állatot, mert ha éles rágófogaival támadásba lendül, veszélyes sebet képes az embernek is okozni!

A hörcsög irtandó kártevő volt, de védett lett

A mezei hörcsög a 20. század végéig Európa szinten elterjedt rágcsálóként hatalmas károkat volt képes okozni, éppen ezért a gazdák minden lehetséges módot megragadtak a faj kiirtása érdekében, beleértve a hörcsög csapdát (élvefogó hörcsög ketrec vagy fojtócsapda), a mérget és a járatok elgázosítását is. A hörcsög bőrét, prémjét hasznosították, Nyugat-Európában keresett cikk volt még a 2000-es évek elején is. A 90-es években a mezei hörcsög olyan mértékű pusztítást végzett, hogy a hörcsögös területeken, például Dél-Békésben kötelezővé tették az állat irtását, ha egy hektáron kettő példánynál többet fedeztek fel.

A hörcsög irtása, illetve a mélyműveléses talajmegmunkálás olyan szinten megritkította Európában a mezei hörcsög állományát, hogy a születendő új generációk nem tudták az irtás mértékével azonos szaporulatot tartani. Mivel számos mezőgazdasági területen az ember gyakorlatilag ellehetetlenítette a mezei hörcsög szaporodását, a hörcsögöt 2008-ban hazánkban is védetté nyilvánították.

A mezei hörcsög védetté nyilvánítása csak korlátozott mértékben volt képes gátat szabni a hörcsögirtás tevékenységének. Habár a hörcsög ma már nincs annyira elszaporodva, mint néhány évtizeddel ezelőtt volt, mezőgazdasági kártétele egyes termények esetén még mindig jelentős, így a gazdák a szabályok ellenére is irtják őket.

Hörcsög ellen élve fogó hörcsög ketrec

Ha több alkalommal is észleltük a háztáji kiskertben vagy egy nagyobb veteményesben a hörcsög jelenlétét, természetesen célszerű megszabadulnunk tőlük, ugyanis az egész éves munkák kárba veszhet mindössze néhány nap leforgása alatt. A falánk mezei hörcsög ellen helyezzünk ki kertünkben élve fogó csapdákat (nagyméretű hörcsög ketrec), amelyek a kihelyezett csalétekkel élve és sértetlenül elkapják az állatokat. Az így megfogott hörcsögöket ne bántsuk, szállítsuk el őket óvatosan a természetbe, majd engedjük el őket, így megfelelünk a természetvédelmi törvények előírásainak és emberséges módon, a hörcsög elpusztítása nélkül megszabadulhatunk a kártevőktől.

A mezei hörcsög Nyugat-Európában már vörös listás vadállat, ugyanis a mezőgazdasági tevékenységeknek és az irtásnak köszönhetően 75%-kal csökkent a természetes populációja. A Természetvédelmi Világszövetség szerint, ha a mezei hörcsög pusztítása továbbra is ilyen ütemben zajlik, az olyan országokban, mint Franciaország, a mezei hörcsög a következő 20-30 évben teljesen kihalhat. A hörcsög elleni védekezés természetesen minden kertben a kertész, gazda alapvető joga, azonban hangsúlyozzuk, hogy akármilyen súlyos a probléma, próbáljunk megfelelni a hatályos rendelkezések előírásainak!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?