Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Mivel jár a gyakorlatban a PRRS mentesítés, hol tartunk most?

Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Mivel jár a gyakorlatban a PRRS mentesítés, hol tartunk most?

Takarék Agrár24
A PRRS egy olyan vírusos megbetegedés, amely a házisertéseket, vaddisznókat betegíti meg, emberre viszont veszélytelen. A kocáknál reprodukciós zavarokat okoz, a malacok és hízósertések esetében pedig - másodlagos fertőzések következtében - légzőszervi megbetegedések jelentkeznek. Nagy gazdasági kárt képes okozni. Következtében magas a halvaszületések száma, nő a malac elhullás, magasabb a takarmány felhasználás, drágul a tenyésztés, amely az egész ágazat hatékonysági mutatóit képes negatívan befolyásolni.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A megbetegedés 1980-as évek végén, 1990-es évek elején jelentkezett és terjedt el világszerte, jelenleg minden jelentős sertéstenyésztő országban jelen van. Európában mindössze négy ország (Norvégia, Finnország, Svédország, Svájc) tekinthető PRRS mentesnek. Nagy átfogó, Európára kiterjedő helyzetfelmérés nem készült, inkább több kijelölt gazdaság, vagy adott országon belül egy régió szintjén történik a PRRS státusz meghatározása, a vizsgálatok lefolytatása, értékelése.

Magyarországon az ágazat versenyképességének javítását, valamint középtávon az antibiotikum felhasználásának csökkentését célozva, 2014-ben PRRS mentesítési program indult, melynek eszköze az állománycsere, valamint a vakcinás védekezés. A Nemzeti PRRS Mentesítési Terv 4.0 (NMT) határozza meg a mentesség kritériumait, feladatokat, feltételeket. Az NMT azóta már többször módosításra került, beépítve az addig szerzett tapasztalatokat.

A nagylétszámú telepek állománycseréje mind az állattartóktól, mind az államtól jelentős anyagi forrást igényelnek. Emiatt szükségessé vált olyan módszer kidolgozása, amely a fertőzési lánc megszakítása révén teszi lehetővé a visszafertőződés megakadályozását, valamint megteremti a PRRS vírustól mentes állomány felnevelését. Ezért bevezetésre került a "PRRS szempontjából "MV" (vakcinázott mentes), valamint az "A" minősítésű tenyészállomány" fogalma. "MV" tenyészállomány: vakcinázható, a hízó alapanyag PRRS mentes megyékbe is szállítható, de tenyésztési célból történő értékesítése tilos. Az "MV" státusz végcél is lehet az adott sertéstelep esetében. Az "A" minősítésű tenyészállomány: kizárólag arra szolgál, hogy elősegítsék az "MV" vagy a PRRS mentes minősítés elérését. Ehhez az alábbi feltételek szükségesek: legalább 1 év telt el a vírusfertőzés óta, legalább 9 hónapja fenntartják a PRRS stabil állapotot, mindaddig míg elszállításra nem kerülnek a befertőződéskor a telepen lévő kocák, kocasüldők, és ezt még további három hónapig megtartják. Az "A" minősítés 2020. december 31-én automatikusan megszűnik, az ilyen telep vagy fertőzötté, vagy "MV" minősítésűvé kell, hogy váljon.

Az intézkedések eredményeként 9 megye teljes területe (Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Zala) és 3 megyében összesen 11 járás már mentes, további 2 megye pedig hamarosan eléri a PRRS mentességet. A cél, hogy 2020. december 30-ra az ország teljes területe - Hajdú-Bihar megye és Békés megyék esetében 2021. december 31-re -, PRRS mentes legyen.

Az elért eredmények megőrzését, a kitűzött cél megvalósítását szolgálja, hogy: a.) tenyésztési vagy továbbtartási célból sertést Magyarország teljes területére beszállítani csak PRRS mentes állományból szabad; b.) PRRS-sel fertőzött állományból sertés csak azonnali vágásra csak abban az esetben szállítható, ha a levágás a megérkezést követően haladéktalanul megtörténik; c.) a tenyészsertések kizárólag 14 napnál nem régebbi, egyedi, mentességet alátámasztó eredmény birtokában szállíthatók be; d.) valamennyi, Magyarország területére beszállított sertést 60 napig karanténozni szükséges.

A PRRS mentesítési program során a vírus terjedését, megállítását célzó intézkedések az ASP-vel szemben is előnyt jelentenek, így a 2014. év óta a mentesítésre fordított összegek megtérülésénél ezt is számításba kell venni.

Felhasznált források: PRRS Nemzeti Mentesítési Terv, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 

Írta: Sándor Gáborné, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?