Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Ha tüsszent a vágóhíd megfáznak a gazdák

Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Ha tüsszent a vágóhíd megfáznak a gazdák

Takarék Agrár24
A német Parasztszövetség aggódik a Tönnies gyárbezárásával kapcsolatban kialakult bizonytalan helyzet miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A német Spiegel hetilap online kiadása szerint a Tönnies egyik hentesüzemének bezárása következményeként egyes termelőknél a vágásérett állatok istállókban feltorlódva várják sorsukat.

Mint tudjuk a Tönnies üzemében észlelt koronavírus fertőzések következtében a hatóságok Németország legnagyobb kapacitású sertés vágóhídjának működését felfüggesztették. Ennek következménye, hogy egyes termelőknél a vágásérett sertések felhalmozódnak. Ezért a Parasztszövetség helyi szervezete egyértelmű kommunikációra szólít fel az üzem újranyitásával kapcsolatban.

A németországi sertésvágások harmada a Tönnies Rheda-Wiedenbrücki üzemében történik. A számos regisztrált koronavírus fertőzés okozta üzemleállás a termelőkre is komoly hatással van.

A helyi Parasztszövetség adatai szerint az üzembezárás következtében hetente körülbelül 70 000 sertés nem kerül levágásra. Az eddig kiválóan működő just-in-time ellátásra kialakított rendszer jelenleg óriási nyomást helyez a német sertéshizlalókra, hogy állataikat még a következő rotáció beérkezése előtt leadhassák. Ellenkező esteben az istállók is túlterheltek lesznek.

A németországi helyzet is mutatja, hogy mennyire fontos a higiéniai előírások következetes betartása és betartatása. Gondoljunk bele, hogy ez mit jelentene, ha mindez hazánkban történne a jelenlegi nyomott árak és a már így is egyre nehézkesebb átvételek mellett. A hasonló eset bekövetkezésének eshetőségét csökkenti, hogy alacsony a lakosság koronavírus átfertőzöttsége Magyarországon, mert eddig sikerült megelőzni a tömeges fertőzéseket, valamint kevesebb külföldi vendégmunkás dolgozik arányaiban a hazai vágóhidakon, mint tőlünk nyugatabbra. 

Írta: Dózsa Gergely, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?