Hajtóvadászat a sertéspestis ellen: vérdíjat tűztek ki a vaddisznókra

Hajtóvadászat a sertéspestis ellen: vérdíjat tűztek ki a vaddisznókra

agrarszektor.hu
Hőkamerás drónokkal pásztázzák az erdőket, villanypásztorokat húznak és vérdíjat fizetnek a kilőtt állatokért. A bajorok nem viccelnek: elindult a hajtóvadászat az afrikai sertéspestis egyik fő terjesztője ellen.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A bajor kormányzat az afrikai sertéspestistől való félelmében a vaddisznókilövés fokozása mellett döntött. Ezzel a kór terjesztéséért felelős egyik tényezőt iktatnák ki, noha az ember nála is gyorsabban képes széthurcolni a vírust. Bajorország mégis arra az elhatározásra jutott, hogy minden egyes vaddisznóért, amit elejtenek, ötszörös prémiumot fizet: 100 eurót (33 ezer forintot). Az intézkedés a tartomány északi és keleti határvidékeit érinti.


A sikeres ritkítás érdekében a modern technika vívmányait is bevetik: hőkamerás drónokkal pásztázzák az erdőket, hogy a vadak mozgásáról, helyzetéről információkat gyűjtsenek. Ezeket aztán továbbítják a vadásztársaságoknak. Ezen felül gyors tempóban húzzák fel az elektromos árammal is védett vadkerítéseket, ezek hivatottak megállítani a disznókat a tartomány határain. Ha mégis bejutnának, nincs kegyelem: a vadászok már várják őket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?