Halálos betegséggel szemben tettek ellenállóvá sertéseket

MTI
Génszerkesztéssel tettek sertéseket ellenállóvá a világ egyik legköltségesebb állatbetegségével, a PRRS-sel (sertés reprodukció és légzőszervi szindróma vírus) szemben. Habár így milliárdos károkat előzhetnének meg az állattenyésztők, sokan mégsem támogatják az eljárást, mert szerintük így a tenyésztők nem foglalkoznának eléggé az állományuk életkörülményeinek javításával. A génszerkesztés nem azonos a génmódosítás technológiájával, ettől függetlenül a fogyasztók komoly akadályt jelenthetnek majd abban, hogy a génkezelt sertéshúsból készült élelmiszerek megjelenjenek a boltok polcain.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Skót kutatók úgy alakították a sertések DNS-ét, hogy a halálos légzőszervi kórokozóval, a PRRS-sel szemben rezisztenssé tegyék őket. Az új technológával állatok pusztulását és milliárdos károkat előzhetnek meg évente az állattenyésztők. A génszerkesztés különbözik a génmódosítás technológiájától, míg az elsőben egy szervezet DNS-én precízen elvégzett változtatásról van szó, az utóbbira az jellemző, hogy idegen génszekvenciákat illesztenek egy élőlénybe.

A kutatók génszerkesztéssel eltávolították a sertés DNS-ének egy kis szakaszát, ez a viszonylag kis szerkesztés ugyanis megakadályozza, hogy a PRRS-vírus megtapadjon a sertéssejtek felszínén. Ezután vírusfertőzésnek tették ki az állatokat, az eredmények szerint pedig egyetlen sertés sem betegedett meg. A tudósok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy egyetlen idegen gént sem juttattak az állatokba, az eddigi tesztek szerint pedig a szervezetük nem gyengült meg és más módon sem hatott rájuk a beavatkozás. A génszerkesztés végleges, ami azt jelenti, hogy a sertések utódai is öröklik.

A fogyasztók ezzel szemben vonakodnak a génkezelt élelmiszer vásárlásától, ami komoly akadálya annak, hogy az állattenyésztők génszerkesztett sertést tenyésszenek. Mivel a génszerkesztés viszonylag friss eljárás, szabályozása sincs, ezért egyelőre nem majd lehet ilyen sertéseket forgalmazni. A sertéskutatás ugyanakkor állatjóléti kérdéseket is felvet, az eljárás kritikusai szerint ugyanis a rezisztens állatok létrehozása miatt lehetséges, hogy az állattenyésztők lemondanak az állomány életkörülményeinek javításáról. Vannak, akik szerint a tartási körülmények megváltoztatása is segíthet abban, hogy ellenállóbbak legyenek a sertések.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03