2021. augusztus 1. vasárnap Boglárka

Hírek - Állat

Hatalmas tüntetés volt a hétvégén

Az állatkínzás ellen tartottak budapesti demonstrációt a hétvégén több mint 120 állatvédő szervezet összefogásával. Az MTI szerint a több ezer résztvevő megtöltötte a Kossuth teret. A szervezők az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának törvénymódosító javaslatot nyújtottak át, amely az állatkínzás büntetésének szigorítását tartalmazza.
 
 

Eddig soha nem látott összefogás indult meg az állatok érdekében – emelték ki a tüntetők. A szombaton megtartott demonstráció több mint 120 szervezet összefogásával jött létre, és Budapesten kívül Győrben, Szegeden és Szombathelyen is tartottak megmozdulást.

A szervezők azt szeretnénk elérni, hogy az állatkínzók részesüljenek méltó büntetésben és valóban letöltendő szabadságvesztést kapjanak. Olyan büntetési tételeket akarnak elérni, amelyek elriasztanak a bántalmazástól.

MTI-fotó: Szigetváry Zsolt

Jelenleg a Büntető törvénykönyv szerint az állatkínzásért kiszabható büntetés felső határa 2 év, minősített esetben 3 év szabadságvesztés. Mivel az állatkínzás, bántalmazás jelenleg vétség, a bírói gyakorlat szerint az ilyen ügyekben hozott ítéletek főként felfüggesztett börtönbüntetéssel végződnek.

Az állatvédő szervezetek szerint hiába adott a törvényi háttér, a büntetésnek nincs elrettentő hatása. A szigorítás érdekében az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának törvénymódosító javaslatot adtak át. Eszerint az állatkínzást legfeljebb 3 évig, minősített esetben 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák és bűntetté minősítenék át az ilyen cselekményeket, így akiket bűnösnek találnak a bíróságok, nagyobb eséllyel kerülhetnének börtönbe.

Brutális eset után szervezték a tiltakozást
A tüntetést a civilek egy közelmúltban történt eset után szervezték. Egy Borsod megyei községben egy fiatalember baseballütővel agyonvert egy kutyát, az esetről készült videó pedig felkerült az internetre és óriási felháborodást váltott ki. A szervezők a demonstráción "Börtön az állatkínzóknak" feliratú lapokat osztogattak a résztvevőknek. A szervezők kérésére sokan viseltek kék sálat, kék szalagot vagy más kék színű kiegészítőt az összefogás jeléül.


A törvénymódosítási javaslatot Horváth István (Fidesz), az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke vette át. A politikus úgy fogalmazott, hogy "egy egészséges társadalomban nincs helye az állatkínzásnak, nincs helye a vandalizmusnak. Fontos, hogy olyan törvények legyenek, amelyek a végrehajtás mellett megfelelő elrettentő erővel is bírnak". Közlése szerint az illetékes bizottság szakértők bevonásával minél előbb meg fogja vizsgálni a javaslatot.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a napokban a parlamentben már bejelentette, hogy a tárca is egyetért a szabályozás szigorításával. Ezért a minisztérium kezdeményezni kívánja, hogy az állatkínzás alapesetét vétség helyett nyilvánítsák bűntetté, és a kiszabható büntetések tételkereteit is növelné.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu