Hatalmas tüntetés volt a hétvégén

agrarszektor.hu
Az állatkínzás ellen tartottak budapesti demonstrációt a hétvégén több mint 120 állatvédő szervezet összefogásával. Az MTI szerint a több ezer résztvevő megtöltötte a Kossuth teret. A szervezők az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának törvénymódosító javaslatot nyújtottak át, amely az állatkínzás büntetésének szigorítását tartalmazza.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Eddig soha nem látott összefogás indult meg az állatok érdekében - emelték ki a tüntetők. A szombaton megtartott demonstráció több mint 120 szervezet összefogásával jött létre, és Budapesten kívül Győrben, Szegeden és Szombathelyen is tartottak megmozdulást.

A szervezők azt szeretnénk elérni, hogy az állatkínzók részesüljenek méltó büntetésben és valóban letöltendő szabadságvesztést kapjanak. Olyan büntetési tételeket akarnak elérni, amelyek elriasztanak a bántalmazástól.

MTI-fotó: Szigetváry Zsolt

Jelenleg a Büntető törvénykönyv szerint az állatkínzásért kiszabható büntetés felső határa 2 év, minősített esetben 3 év szabadságvesztés. Mivel az állatkínzás, bántalmazás jelenleg vétség, a bírói gyakorlat szerint az ilyen ügyekben hozott ítéletek főként felfüggesztett börtönbüntetéssel végződnek.

Az állatvédő szervezetek szerint hiába adott a törvényi háttér, a büntetésnek nincs elrettentő hatása. A szigorítás érdekében az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának törvénymódosító javaslatot adtak át. Eszerint az állatkínzást legfeljebb 3 évig, minősített esetben 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák és bűntetté minősítenék át az ilyen cselekményeket, így akiket bűnösnek találnak a bíróságok, nagyobb eséllyel kerülhetnének börtönbe.

Brutális eset után szervezték a tiltakozást
A tüntetést a civilek egy közelmúltban történt eset után szervezték. Egy Borsod megyei községben egy fiatalember baseballütővel agyonvert egy kutyát, az esetről készült videó pedig felkerült az internetre és óriási felháborodást váltott ki. A szervezők a demonstráción "Börtön az állatkínzóknak" feliratú lapokat osztogattak a résztvevőknek. A szervezők kérésére sokan viseltek kék sálat, kék szalagot vagy más kék színű kiegészítőt az összefogás jeléül.

A törvénymódosítási javaslatot Horváth István (Fidesz), az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke vette át. A politikus úgy fogalmazott, hogy "egy egészséges társadalomban nincs helye az állatkínzásnak, nincs helye a vandalizmusnak. Fontos, hogy olyan törvények legyenek, amelyek a végrehajtás mellett megfelelő elrettentő erővel is bírnak". Közlése szerint az illetékes bizottság szakértők bevonásával minél előbb meg fogja vizsgálni a javaslatot.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a napokban a parlamentben már bejelentette, hogy a tárca is egyetért a szabályozás szigorításával. Ezért a minisztérium kezdeményezni kívánja, hogy az állatkínzás alapesetét vétség helyett nyilvánítsák bűntetté, és a kiszabható büntetések tételkereteit is növelné.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?