Hatalmasat drágulhat a disznóhús Magyarországon, ha ez így megy tovább

agrarszektor.hu
Rendkívül költséges az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezés, a magyar állattartóknak ugyanis szigorú szabályokat kell betartaniuk annak érdekében, hogy a vírus ne terjedjen át a sertésekre. Világszerte több száz millió sertést kellett már leölni megelőző céllal, ezek a folyamatok pedig jelentősen befolyásolhatják a fogyasztói árakat Magyarországon, amelyek a későbbiekben akár robbanásszerűen is megemelkedhetnek majd. A magyar állattartók akkor profitálhatnak ezekből a folyamatokból, ha bővítik az exportpiacaikat, és a jövőben is meg tudják fékezni a járványt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Habár eddig sikerült megakadályozni Magyarországon az afrikai sertéspestis átterjedését a házisertésekre, a betegség elleni védekezés nagyon költséges, az állattartóknak ugyanis szigorú előírásokat kell betartaniuk - tájékoztatta a Magyar Nemzetet Kiss György, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének társelnöke, a Magyar Fajtiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke. Világszerte eddig több száz millió sertést kellett levágni az ASP miatt, túlnyomó többségük pedig nem is volt fertőzött a vírussal, de a megelőzés miatt elkerülhetetlen volt a lépés. Ezek a folyamatok a magyar fogyasztói árakat is komolyan befolyásolhatják, és Kiss György szerint a következő időszakban enyhe, majd a későbbiekben akár robbanásszerű áremelkedés is végbemehet. 

Jelenleg még kitartanak a húsvéti raktárkészletek, a szereplők próbálják tartani a jelenlegi árakat, ugyanakkor a járvány okozta piaci folyamatok jelentősen megemelhetik az árakat - mondta Kiss György. A társelnök a piacra ható tényezők között említette még az anyakocák nagy számát is, ami miatt felesleg alakult ki a piacon, így az átvételi ár most kedvezőtlen. Ha ez a jövőben is így marad, akkor a sertésállomány stagnálását, később pedig akár a csökkenését is eredményezheti. A magyar állattartók ezekből a folyamatokból akkor profitálhatnak, ha bővülnek az exportpiacok, és ha továbbra is sikerül féken tartani a járványt - tette hozzá. 

Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A világpiac legnagyobb szereplője Kína, ahol a becslések szerint a teljes sertésállomány akár 15-20 százalékkal is csökkenhet. Ez Magyarországra nézve azt eredményezi, hogy a dán, a német, és a spanyol termékek behozatala csökken, mivel ezekből az országokból nőhet az export a kínai piacra. A szakember szerint a hazai sertéstartóknak kedvező lehet, ha megnyílnak a kivitel előtt a távol-keleti, a kínai, a japán és a dél-koreai piacok.

A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet. Magyarországon a legnagyobb veszélyt és fertőzésforrást a turistaforgalom, és az eldobált élelmiszerek jelentik. Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes. A jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?