Hiánypótló újítás: magyar fejlesztéssel védik a madarakat az áramvezetékektől

Hiánypótló újítás: magyar fejlesztéssel védik a madarakat az áramvezetékektől

MTI
Újabb hazai fejlesztéssel óvják a madarakat az áramvezetékektől, az E.ON Hungária Csoport villamos hálózatán bevezetett újítások hatására a nagytestű madarak nagyobb biztonságba kerülnek Székesfehérvár közelében - közölte az E.ON Hungária Zrt. az MTI-vel.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az E.ON Hungária Csoport, a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. és természetvédelmi szervezetek, köztük a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság összefogásával alakították ki és tesztelik a villamos hálózatokon nagy számban használt berendezés, az oszlopkapcsoló új, madárbarát változatát - olvasható a közleményben. Mint írják, a hagyományos eszközt alakították át a fejlesztők, hogy a madarak ne tudják úgy megközelíteni, hogy az sérülést okozhasson. A szakemberek egy éven át figyelik a berendezés hatékonyságát, és ha beválik, akkor országszerte használni fogják. Az együttműködés célja, hogy tovább csökkentsék az áramvezetékek miatt megsérülő madarak számát. Az új eszközt a hagyományoshoz képest fejjel lefelé szerelik fel, így nem található rajta olyan pont, ahova le tudnának szállni a madarak.

A tesztelés helyszínének kiválasztásakor egyebek mellett a környék madárvilágát vették figyelembe a szakemberek. A berendezést három helyszínen, a tiszántúli Hajdúszováton, a Fejér megyei Soponya, és március végétől a Baranya megyei Udvar község közelében tesztelik majd a Duna-Ipoly Park Igazgatóság és az E.ON munkatársai.

A szakemberek egy éven keresztül figyelik, hogy az új eszközök mennyire üzembiztosak, könnyen szerelhetők-e, ellenállnak-e állnak az időjárásnak és hogyan viszonyulnak hozzájuk a madarak. Az összegyűjtött tapasztalatok értékelése után döntenek arról, érdemes-e nagy számban alkalmazni a mostani fejlesztést - emlékeztet a kommüniké.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?