Holnap utcára vonulnak az elkeseredett tejtermelők

agrarszektor.hu
Indokoltnak tartja és támogatja a tejtermelők keddre meghirdetett demonstrációját a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) Szarvasmarhatenyésztők Országos Választmánya - közölte a MOSZ hétfőn az MTI-vel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőgazdasági érdekképviselet rámutat: a tejtermelők elkeseredettek, mivel hiába termelnek jó minőségű, olcsó, egészséges tejet, a boltok polcain a magyar termékek mégis hátrányba kerülnek a sokszor kétes eredetű import termékekkel szemben.


A kép 2009-ben készült, a tejtermelők szegedi tüntetésén (Forrás: MTI)

A MOSZ emlékeztet: a belföldi tejtermelők az egyik legalacsonyabb árat kapják a megtermelt tejük után az Európai Unióban. A boltokban viszont a magyar tartós tej sok esetben mégis jóval többe kerül, mint a drágább alapanyagból előállított, ezer kilométereket utaztatott import tejek. Az érdekképviselet véleménye szerint a feldolgozók és a kereskedők olyan mértékben drágítják meg a tejet, ami a fenti helyzet kialakulásához vezet. A magyar termelők és fogyasztók helyzetét az is rontja, hogy az állam az unióban nem szokványos mértékű adókkal, járulékokkal, díjakkal sújtja a legális tejtermelőket - teszik hozzá.

Az agrár-érdekképviselet leszögezi: a termelők nem importellenesek, hiszen Magyarország is jelentős mennyiségű tejet szállít más államokba. Kizárólag azzal az importtal van bajuk, ami az uniós tejfelesleg levezetéseként dömpingáron - az ottani gazdák helyzetét javítva, a magyarét pedig tönkretéve -, sok esetben nyomon követhetetlenül, esetenként az adófizetési kötelezettségnek sem eleget téve érkezik Magyarországra. Ennek kivédése a MOSZ szerint állami feladat lenne, ellenőrzésekre volna szükség, és arra, hogy az állam következetesen betartassa a saját maga által hozott jogszabályokat.

A MOSZ felhívja a figyelmet arra: a következő év tavaszán megszűnik a tejkvóta rendszer, ami kiszámíthatatlan piaci helyzethez vezet. Hozzátéve: "a kormány ugyan a szavak szintjén kiemelt területként kezeli az állattenyésztés fejlesztését", de az állattartók jelentős hányadát megfosztja a takarmánytermő területeiktől és az ő kárukra kívánja erővel átrendezni a földhasználati viszonyokat is. A közlemény szerint a tejtermelők a demonstrációval arra is fel kívánják hívni a döntéshozók és fogyasztók figyelmét, hogy érdemi intézkedések hiányában a közeljövőben válságos állapotba kerülhet az ágazat.

"Ez többek között azzal jár, hogy egyre több, a fogyasztók által magyarnak gondolt termék fog a magyar hatóságok által ellenőrizetlen import alapanyagból készülni, és a fogyasztók csak drágábban juthatnak hozzá a tejhez és a tejtermékekhez" - állítják a közleményben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?