Idén is lesz Vidék Kaland

agrarszektor.hu
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA 2013-ban is meghirdeti népszerű kommunikációs programját, a Vidék Kalandot. A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával ebben az évben már nemcsak Magyarországon, de Romániában és Szlovákiában is ismerkedhetnek a városi fiatalok a mezőgazdasággal - jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tárca 6 millió forinttal támogatja a kezdeményezést, az összeg a szlovákiai és a székelyföldi szervezéshez, a kommunikációs felületek, weblapok fejlesztéséhez, valamint a magyarországi, a romániai és a szlovákiai eseményekről filmek készítéséhez ad segítséget.

V. Németh Zsolt kiemelte: az Európai Unió költségvetésének 40%-át az agrárbüdzsé adja, ezért nagyon fontos, hogy az adófizetők megismerjék, mire költik ezt a pénzt. Az AGRYA programja kiváló lehetőség arra, hogy a városi fiatalok felfedezzék a mezőgazdaságot, és a munkával töltött hét után jobban megbecsüljék az agráriumot és az élelmiszereket.

Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének ügyvezető elnöke elmondta: április 19-ig várják a 18-35 év közötti városi fiatalok jelentkezését, majd személyes meghallgatásokon választják ki azt a körülbelül 40 főt, akik egy hetet tölthetnek munkával egy fiatal termelő gazdaságában. A meghallgatásokon a legfontosabb szempontok a jó állóképesség, a motiváció és a megfelelő kommunikációs készségek lesznek. A szervezet olyan fiatal gazdák jelentkezését is várja, akik szívesen fogadnák a résztvevőket. Mikula Lajos hangsúlyozta: a fogadó gazdák önkéntesek, a szállást és az étkezést ellenszolgáltatás nélkül biztosítják a városi fiataloknak.

Hozzátette: az idén újdonság, hogy a program nemzetközivé válik, Szlovákiában és Romániában is elindítják a Vidék Kalandot. Szlovákiában szlovák termelők fogadnak szlovák fiatalokat, míg Romániában magyar városiakat látnak vendégül székelyföldi gazdák. Az általános iskolásoknak szóló Vesd Bele Magad! Program szintén elindul Székelyföldön, idén 50 vetőmagcsomagot osztanak ki, de jövőre ott is szeretnék kiterjeszteni a programot.

Haschi András, a Románia Fiatal Gazdák Egyesületének elnöke, a program székelyföldi szervezője kiemelte: bár a program nemzetközivé vált, Székelyföldön mégis teljesen magyar maradt. Csíkszereda környékén 8 gazda fogadja 10 napra a magyarországi fiatalokat. Hangsúlyozta, fontos, hogy a fiatalok lássák, Székelyföld élhető, fejlődő vidék, és vannak még olyan területek, ahol helyi termékeket fogyasztanak.

Az AGRYA 2011-ben az Európai Bizottság támogatásával indította el a Vidék Kaland Programot, melynek segítségével a 18-35 év közötti városi fiatalok egy hétre bekapcsolódhatnak egy-egy fiatal gazda által irányított gazdaság tevékenységébe. 2012-ben a program megnyerte az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának (DG AGRI) versenyét, melyet a Közös Agárpolitikához (KAP) kapcsolódó kommunikációs programoknak hirdettek meg a KAP fennállásnak 50. évfordulójára.

A páláyzati felhívás és a jelentkezési lap innen letölthető.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13