2020. szeptember 29. kedd Mihály

Hírek - Állat

Igazi horror: zombi kabócák tartják izgalomban az amerikai kutatókat

Újabb gomba által megszállt kabócákat azonosítottak az amerikai Nyugat-Virginia Egyetem kutatói. A tudósok szerint a kabócákat egy olyan gomba támadja meg, amely aztán átveszi az irányítást a testük fölött. Nem meglepő, hogy a kutatási eredményeket közlő publikáció mellé összeállított sajtóanyagban a kutatók zombikabócákat és B-kategóriás horrorfilmeket emlegettek.
 
 

A kutatás társszerzője, Matthew Kasson elmondása szerint a Nyugat-Virginiában felfedezett kabócák már a harmadik olyan populáció, ahol felbukkant a fertőzés. Ám mivel a kabócák 13-17 éves életciklusuk első évtizedét a föld alatt töltik, rendkívül nehéz lesz megfigyelni, hogy hogyan fertőződik meg egy populáció, írta meg a CNN információi alapján a 444.hu.

A Massospora cicadina spórái elsőnek a megtámadott kabóca ivarszervét és potrohát fogyasztja el, ezzel helyet teremtve a további spóráknak, mely révén lehetővé válik a fertőzés terjesztése más kabócákra is. A megfertőzött kabóca testének mintegy 33%-át váltják fel a gombaszövetek, és a fertőzött rovarok még ebben az állapotban is mozognak, mivel a gomba igyekszik minél tovább életben tartani a gazdatestet, hogy a spórák minél nagyobb területen terjedhessenek. Kasson szerint az rendkívül ritka a gombák által megfertőzött rovarok esetében, hogy hiába lesz oda a testük harmada, ezek a kabócák egy darabig mégis élik tovább az életüket, mintha mi sem történt volna: repülnek és párzanak is.

A friss kutatás szerint a fertőzés hatására hiperszexuálissá válnak. Noha onnantól kezdve, hogy a hátoldaluk is gombaszövetté válik, képtelenek már párosodni, de ettől még próbálkoznak vele, amivel szintén a fertőzés terjesztésében működnek közre. Sőt, a parazitagomba még arra is ráveszi a hím kabócákat, hogy a nőstények párzásra invitáló szárnymozgását imitálják, ezzel is elérve, hogy pillanatokra megtévesztett hímeket is megfertőzhessenek. A kutatók szerint a párzás közben terjed leginkább a Massospora, ugyanakkor nem ez az egyetlen út, repülés vagy mászkálás közben is terjedhetnek a spórák. A kutatók mindezzel együtt egyelőre azt gondolják, hogy a gomba nem jelent veszélyt a nagyobb kabócapopulációra.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu