2020. október 2. péntek Petra

Hírek - Állat

Így jelenthetik fel, ha láncon tartja kutyáját

Máris megszülettek az első feljelentések azt követően, hogy januártól hatályba lépett az a jogszabály, amely tiltja a kutyák tartós láncon tartását. Az új rendelkezés azonban nem jelenti azt, hogy mostantól egyáltalán nem lehet láncon tartani a kutyákat.
 
 

Egy békéscsabai lakost például máris feljelentették amiatt, hogy láncon tartja kutyáit – közölte a Beol.hu. A helyi polgármesteri hivatal munkatársai már helyszíni szemlét is tartottak, de mindent rendben találtak.

Azt, hogy a kutyákat tilos tartósan láncon tartani, egy januártól hatályba lépett jogszabály írja elő. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonban már a napokban egyértelműsítette, hogy a tartós kikötés tilalma nem egyenlő a láncon tartás abszolút tilalmával.

A Nébih kiadott közleménye itt olvasható el.

Fotó: Beol.hu

A hatályos kormányrendelet szerint tilos kistestű kutyát 10 négyzetméternél, közepes testűt 15 négyzetméternél, nagytestűt pedig 20 négyzetméternél kisebb területen tartósan elhelyezni. A tartósan csoportosan tartott kutyák esetén számukra egyedenként legalább 6 négyzetméternyi akadálytalanul használható területet kell biztosítani.

A polgármesteri hivatal munkatársai a békéscsabai esetben azt állapították meg, hogy az "elhúzódási lehetőség" biztosított a kutyáknak, a lánc hossza több mint öt méter, illetve, hogy külsérelmi nyom sem látszódik az állatokon. A feljelentett békéscsabai férfi azért sem szegte meg a szabályozást, mert időnként szabadon engedi két kutyáját, és olykor melléképületébe is betereli őket, hogy ne az udvaron bóklásszanak.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu