2021. január 18. hétfő Piroska

Hírek - Állat

Így lesz sokkal több ponty a boltokban

Növelte idei termelését és árbevételét a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Mivel a cég szerint a hal ára az elmúlt években nem növekedett, a 10 százalékos árbevétel-növekedés a termelés bővüléséből származik.
 
 

A tervezett 1300 tonna helyett mintegy 1500 tonna halat értékesít az idén a Hortobágyi Halgazdaság Zrt, a cég árbevétele pedig meghaladja az egymilliárd forintot – közölte Simon Károly, a cég vezérigazgatója az MTI-vel. Ez 10 százalékos árbevétel-növekedést jelent, amely – mivel a hal ára az elmúlt években nem növekedett - a termelés bővüléséből adódik.

A halak 80 százalékát belföldön értékesítik, a többit Romániába, illetve Lengyelországba exportálják. A értékesített mennyiség fele-fele arányban élő halként, illetve feldolgozott formában jut el a fogyasztókhoz.

A karácsony előtti két hétben annyi halat adnak el, mint máskor fél év alatt. Az általuk termelt halak 80 százaléka ponty - hortobágyi tükrös-, pikkelyes- és nyurgaponty - de népszerűek az amur, a busa és a harcsa is.

Korábban jelentős károkat okoztak a lopások a gazdaságnak, amit az idén - kamerarendszerrel és őrző-védő szolgálattal - sikerült megakadályozni – mondta a vezérigazgató. Az ország legnagyobb, 100 százalék állami tulajdonban lévő halgazdasága jövőre lesz 100 éves. A társaság üzemelő tófelülete meghaladja a 3500 hektárt.

A halfogyasztást tekintve Magyarország az Európai Unóban az utolsó helyen van: míg nálunk az évi átlagos halfogyasztás alig haladja meg a 4 kilogrammot, az EU-átlag 22 kilogramm, de Portugáliában például eléri az évi 56 kilogrammot - ismertette a hortobágyi halgazdaság vezérigazgatója.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu