Így lesz sokkal több ponty a boltokban

agrarszektor.hu
Növelte idei termelését és árbevételét a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Mivel a cég szerint a hal ára az elmúlt években nem növekedett, a 10 százalékos árbevétel-növekedés a termelés bővüléséből származik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tervezett 1300 tonna helyett mintegy 1500 tonna halat értékesít az idén a Hortobágyi Halgazdaság Zrt, a cég árbevétele pedig meghaladja az egymilliárd forintot - közölte Simon Károly, a cég vezérigazgatója az MTI-vel. Ez 10 százalékos árbevétel-növekedést jelent, amely - mivel a hal ára az elmúlt években nem növekedett - a termelés bővüléséből adódik.

A halak 80 százalékát belföldön értékesítik, a többit Romániába, illetve Lengyelországba exportálják. A értékesített mennyiség fele-fele arányban élő halként, illetve feldolgozott formában jut el a fogyasztókhoz.

A karácsony előtti két hétben annyi halat adnak el, mint máskor fél év alatt. Az általuk termelt halak 80 százaléka ponty - hortobágyi tükrös-, pikkelyes- és nyurgaponty - de népszerűek az amur, a busa és a harcsa is.

Korábban jelentős károkat okoztak a lopások a gazdaságnak, amit az idén - kamerarendszerrel és őrző-védő szolgálattal - sikerült megakadályozni - mondta a vezérigazgató. Az ország legnagyobb, 100 százalék állami tulajdonban lévő halgazdasága jövőre lesz 100 éves. A társaság üzemelő tófelülete meghaladja a 3500 hektárt.

A halfogyasztást tekintve Magyarország az Európai Unóban az utolsó helyen van: míg nálunk az évi átlagos halfogyasztás alig haladja meg a 4 kilogrammot, az EU-átlag 22 kilogramm, de Portugáliában például eléri az évi 56 kilogrammot - ismertette a hortobágyi halgazdaság vezérigazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?