Így működik az úszó tehénistálló a rotterdami kikötőben (videó)

agrarszektor.hu
Rotterdam város szerves hulladéka adja az úszó farm takarmánybázisát, az eső biztosítja a szükséges vízmennyiséget, a nap és a szél energiája pedig az áramot. A munkát robotok végzik. A trágyát uszályra rakják és a földekre szállítják. Ez a világ első úszó farmja, amelyik minimális emisszióval működik. Nem volt olcsó felépíteni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hollandia igencsak szűköldik földben, ezért az itt élők minden lehetőséget megragadnak a helytakarékos termelési módszerek megvalósítására. Ezek közé tartozik a Courge cég pilot projektje is, a rotterdami kikötőben a vízre épített "Floating Farm" (Úszó farm), amely 32 fejőstehén befogadására és az általuk termelt tej feldolgozására alkalmas.

Az úszó farmon takarmányozó, fejő és takarító robotok dolgoznak, amelyek zömében automatizálják a tartástechnológiát. Az istállószellőzést és a világítást is szenzorok vezérlik. Az úszó istálló és tejfeldolgozó energiaellátását zömében a farm mellet lebegő napelemek biztosítják, illetve az ugyancsak a tengerre telepített, közeli szélturbinák áramával egészítik ki. A trágyát sűrített levegővel mozgatják és uszályra gyűjtik, majd a termőföldekre szállítják. A felhasználat víz nagy része összegyűjtött és tisztított esővízből származik.

A tehenek takarmányszükségletének 80%-a Rotterdam városából származik. Felhasználják a sport- és golfpályák nyírásából származó füvet, a sörgyárakból kikerülő sörtörkölyt, a burgonya-feldolgozókból kikerülő szerves hulladékot és a helyi háztartásokból szelektíven gyűjtött, takarmányozásra felhasználható biomasszát. A tehenek idén tavasszal érkeztek meg a fedélzetre, amiről ebben a cikkünkben tudósítottunk.

A projekt környezet- és állatbarát, alacsony emissziójú farmot hozott létre. Az úszó tehénistálló privátberuházásként épült fel, a Holland Innovatív Szarvasmarha Szektor szakmai támogatásával. A bekerülési költsége 2,7 millió euró volt, tehenként 84.375 eurót áldoztak rá. Forintban ez több mint 27 millió forintot jelent egyetlen állatra vetítve.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02