2019. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Hírek - Állat

Így pusztítják el a gazdák a saját földjeiket: nem is tudnak róla

Évről évre egyre kevesebb a földigiliszta a brit földeken, ami a túlzott talajművelésnek és a különböző vegyi anyagok egyre nagyobb mértékű felhasználásának köszönhető. A talajlakó férgek eltűnése komoly problémákat okozhat a mezőgazdaságban, nélkülök ugyanis csökken a talaj termékenysége, valamint alacsonyabb lesz a növények terméshozama. Emellett az énekes rigók kedvenc táplálékának hiánya látványosan csökkentheti az egyedszámukat az Egyesült Királyságban.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Három típusú giliszta létezik, egyesek a felszínen élnek, mások a talajban élnek és ott is táplálkoznak, és vannak, amelyek mély járatokat készítenek a földben, viszont feljönnek a felszínre elfogyasztani a lehullott leveleket - írja a The Guardian. A giliszták összes típusa létfontosságú, az egészséges talajhoz ugyanis tápanyagokat és megfelelő vízelvezetést biztosítanak a jelenlétükkel. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az Egyesült Királyságban egy ideje felfigyeltek arra, hogy egyes területeken eltűntek a felszínen élő giliszták. A látványos létszám csökkenés az intenzív gazdálkodási gyakorlatnak, a túlzott talajművelésnek, valamint az egyre nagyobb mértékű vegyi anyag felhasználásnak köszönhető. A giliszták eltűnése csökkentheti a talajok termékenységét, és alacsonyabb terméshozamot eredményezhet. Emellett jelentősen veszélyezteti az énekes rigópopulációt, ezeknek a madaraknak ugyanis a giliszták jelentik a fő táplákékot, és velük etetik a fiókáikat is.

A kutatók egy felmérés keretein belül arra kérték a brit gazdálkodókat, hogy számolják meg az egy-egy ásónyi földben talált földigilisztákat. Az eredmény elkeserítő lett, az átlagosan ugyanis kilenc gilisztát találtak ásómyomonként, az egészséges talajokban azonban ennek a háromszorosa kellene, hogy legyen.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  SZAKÉRTŐ TAKARMÁNYOZÁS

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu