2020. április 3. péntek Buda, Richárd

Hírek - Állat

Így pusztítják el a gazdák a saját földjeiket: nem is tudnak róla

Évről évre egyre kevesebb a földigiliszta a brit földeken, ami a túlzott talajművelésnek és a különböző vegyi anyagok egyre nagyobb mértékű felhasználásának köszönhető. A talajlakó férgek eltűnése komoly problémákat okozhat a mezőgazdaságban, nélkülök ugyanis csökken a talaj termékenysége, valamint alacsonyabb lesz a növények terméshozama. Emellett az énekes rigók kedvenc táplálékának hiánya látványosan csökkentheti az egyedszámukat az Egyesült Királyságban.
 
 

Három típusú giliszta létezik, egyesek a felszínen élnek, mások a talajban élnek és ott is táplálkoznak, és vannak, amelyek mély járatokat készítenek a földben, viszont feljönnek a felszínre elfogyasztani a lehullott leveleket - írja a The Guardian. A giliszták összes típusa létfontosságú, az egészséges talajhoz ugyanis tápanyagokat és megfelelő vízelvezetést biztosítanak a jelenlétükkel. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az Egyesült Királyságban egy ideje felfigyeltek arra, hogy egyes területeken eltűntek a felszínen élő giliszták. A látványos létszám csökkenés az intenzív gazdálkodási gyakorlatnak, a túlzott talajművelésnek, valamint az egyre nagyobb mértékű vegyi anyag felhasználásnak köszönhető. A giliszták eltűnése csökkentheti a talajok termékenységét, és alacsonyabb terméshozamot eredményezhet. Emellett jelentősen veszélyezteti az énekes rigópopulációt, ezeknek a madaraknak ugyanis a giliszták jelentik a fő táplákékot, és velük etetik a fiókáikat is.

A kutatók egy felmérés keretein belül arra kérték a brit gazdálkodókat, hogy számolják meg az egy-egy ásónyi földben talált földigilisztákat. Az eredmény elkeserítő lett, az átlagosan ugyanis kilenc gilisztát találtak ásómyomonként, az egészséges talajokban azonban ennek a háromszorosa kellene, hogy legyen.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu