Ilyet madár még nem csinált a Földön: nem is gondolnád, mire képes ez a szárnyas

Ilyet madár még nem csinált a Földön: nem is gondolnád, mire képes ez a szárnyas

MTI
Világrekordot állított fel egy kis goda, amely több mint 12 ezer kilométert repült megszakítás nélkül Alaszkától Új-Zélandig 11 nap alatt - számolt be róla kedden a The Guardian. A kis goda (Limosa lapponica) egy szalonkaféle, amely hatalmas távolságokat tesz meg vonulása során. A madárfajnak olyan az aerodinamikai felépítése, akár egy vadászgépnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kis goda szeptember 16-án kelt útra Alaszka délnyugati részéből és 11 nappal később érkezett meg egy Auckland közelében fekvő öbölbe. Útja során az óránként 88 kilométeres sebességet is elérte. A 4BBRW elnevezésű, meggyűrűzött hím madár repülését műholddal követték nyomon, a hátára erősített eszköz segítségével. További három kis godával együtt kelt útra, miután két hónapig kagylókkal és férgekkel táplálkozott. A hím kis goda, amelynek súlya 190-400 gramm között mozog, egy hosszú repülés előtt akár meg is duplázza méretét, de arra is képes, hogy csökkentse belső szervei méretét, és ezzel a terhet. Alaszkát elhagyva a madarak délre tartottak az Aleut-szigetek és a Csendes-óceán fölött. Az utat az erős szél hátráltatta, Ausztrália felé terelve a madarakat.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

A műholdas nyomkövetés szerint a madár 12 854 kilométert repült, de a kutatók úgy vélik, a megtett távolság a hibákat kiküszöbölve valójában 12 200 kilométer körül lehetett. A korábbi rekordot 11 680 kilométer megszakítás nélküli megtételével 2007-ben állította be egy madár.

Jesse Conklin, a madarak hosszú távú vándorlását tanulmányozó Global Flyway Network kutatója szerint ezek a madarak tudják, hogy merre járnak a bolygón, "úgy tűnik, van egy fedélzeti térképük" - fogalmazott.

Nap-nap után repülnek a nyílt víz felett a Csendes-óceán közepén, ahol egyáltalán nincs föld. Aztán eljutnak Új-Kaledóniába és Pápua Új-Guineába, ahol elég sok sziget van, és lehet, hogy antropomorfizálunk, de valóban úgy tűnik, hogy amint meglátják a földet, eszükbe jut, hogy 'hú, el kell kezdenem kanyarodni, különben elmulasztom Új-Zélandot.  

A tudósok nem biztosak benne, de úgy vélik, a hosszú út alatt a madarak nem alszanak.

Olyanok, mint egy sugárhajtású vadászgép. Hosszú, hegyes szárnyak és igazán letisztult kialakítás, amely rengeteg aerodinamikai potenciált kínál számukra

- magyarázta Conklin.

A rekorder madarat 19 társával együtt jelölték meg és szerelték fel műholdas jeladóval 2019-ben, Auckland közelében. A kis godák várhatóan márciusban indulnak majd vissza, átrepülnek Ázsia felett, és egy hónapig a Sárga-tengernél táplálkoznak, mielőtt visszaérkeznének Alaszkába.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?