Indul a patkányinvázió: méreg helyett ezt a védekezési módszert ajánlja a szakértő

Indul a patkányinvázió: méreg helyett ezt a védekezési módszert ajánlja a szakértő

agrarszektor.hu
Kevesen gondolják, de nem csak a tanyáknál, hanem a családi házakban, sőt akár a belvárosi lakásokban is állandó vagy visszatérő vendég lehet a patkány, valamint különböző kártevő rágcsálók. A nem várt társbérlők azonban nem csak komoly károkat képesek okozni, hanem számos betegséget is terjeszthetnek. Jó hír viszont, hogy már környezetbarát módon is lehet ellenük védekezni. Kovács Tamás és csapata ugyanis őseink ötletét használja: vegyszerek helyett vadászgörényekkel és speciálisan kiképzett kutyákkal küzdenek a patkányok ellen.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Budapesten a csatornahálózatban, vidéken pedig a kertekben, baromfiudvarokba, különböző tárolók körül jelenhetnek meg a patkányok - írja közleményében a NovaTox. Kovács Tamás, a kártevőirtás szakértője szerint megjelenésüktől a hideg időben fokozottan tartani kell, mert ilyenkor ezek az állatok is szeretnek biztonságos, meleg helyre húzódni.

Alapvetően a nyári időszakban a rágcsálók (patkányok, egerek) külső területeken vannak, mint az erdők, mezőgazdaságok, ezért az ember számára nem okoznak problémát. A hideg idő megjelenésével viszont a házunkban, udvarunkban, lakásunkban is megjelenhetnek és ez már semmiképp sem összkomfortos érzet. A patkánynak az ember környezetében nincs helye. Még biológiai tanulmányainkból tudjuk, hogy károsak az egészségre, hiszen különböző fertőzéseket terjesztenek, de egyébként is ők nem a házi kedvenc kategóriába tartoznak

- magyarázta Kovács Tamás.

Több milliós kárt is okozhatnak

A patkányoknak és más rágcsálóknak akkor is zavaró a jelenléte, ha egy mezőgazdasági területen jelennek meg. Ilyenkor a gazdasági kár is jelentős lehet, mivel ezek a kártevők a terményekben okozott károk mellett megrágják a csöveket és a szigetelést, de a gépekben is több milliós károkat képesek okozni. Mivel folyamatos a szaporodásuk, az év minden napján jelen vannak, noha csak a téli időszakban tűnnek fel jobban. A patkányok elleni védekezés tehát nem csak opcionális, hanem kötelező feladat is!

Kovács Tamás, a NovaTox ügyvezető igazgatója ismertette, háromféle módszer van a patkányok ellen: irtószer mentesen, lakossági és szakipari irtószerrel, valamint vadászgörénnyel és vadászkutyával. Az első módszernél nagyon esetleges az eredményesség, mivel a patkány elég intelligens állat és hamar felfedezi, hogy hol a csapda, és nem megy arra. A második módszernek két hibája van: az irtószerekben nagyon alacsony a hatóanyag, valamint az, hogy a patkány is ösztönlény, ezért zsákmányol. Elhurcolja az irtószereket, de nem biztos, hogy meg is eszi őket.

Öt évvel ezelőtt mi is érzékeltük ezeket a problémákat és olyan megoldást kerestünk, ami hatékonyabb és természetesebb

- tette hozzá Kovács Tamás.

Kovács Tamás és csapata (Forrás: NovaTox)

Saját tapasztalatok alapján lett az ősi módszer újjáélesztve

A megoldást már őseink is alkalmazták, csak méltatlanul feledésbe merült: ugyanis vadászgörényekkel és vadászkutyákkal is el lehet végeztetni a patkányirtást. A kártevőirtó tudatta, hogy Magyarországon nincs ennek szakirodalma, de a saját tapasztalataik által sikerült feltámasztani ezt a módszert, amit aztán elkezdtek tudatosan beintegrálni a többi eljáráshoz. Az természetesen sok idő volt, mire a törzsállományt létrehozták, hiszen, ha az állattenyésztéséből 50-70 év kimarad, az nagyon meglátszik. Pedig az ötlet tényleg nem új, már 3000 évvel ezelőttről is vannak olyan egyiptomi falrajzok, amelyeken görényekkel irtották a patkányokat. Itthon a háború környékén volt ennek a módszernek egy felvirágzása, de aztán feledésbe merült - árulta el Kovács Tamás, aki azt is hozzátette, hogy a kutyákat képezik, de a vadászgörények esetében az ösztönökre hagyatkoznak.

A görényes és kutyás vadászat azonnal megoldja a problémát

Kémiai rágcsálóirtás esetén meg kell várni, amíg a patkány felfedezi, majd elfogyasztja a patkányirtószert. Ha ez megtörténik, a méreg akkor is csak nagyon lassan fejti ki a hatását, a mérgeződés pedig többnyire az állat tömegétől is függ: vagyis a patkán körülbelül 5-7 nap elteltével pusztul csak el. Ráadásul sok esetben az ember számára nem hozzáférhető helyen.

Ezzel szemben a vadászkutya pontosan képes feltérképezni a patkány útvonalát, hogy hol tartózkodik épp, vagy hol fészkel. A kártevőirtók és a megrendeől azonnal kapnak egy eredményt, nem kell hónapokig visszajárni, és felesleges csapdákat kihelyezni. Az embernek a maga és a családja védelme érdekében nem szabad hagyni, hogy a házba, lakásba vagy mezőgazdasági épületbe bekerült patkány szabadon közlekedjen, és kárt okozzon. Ilyenkor a leggyorsabb és a leginkább megfelelő megoldás a görényes és a vadászkutyás patkányirtás - mondja a szakértő, aki szerint az emberek jól fogadják ezt az irtási módszert.

Az öko, bio, környezettudatos szemlélet folyamatosan terjed a világban, és az, hogy mindenféle környezetszennyezés nélkül is lehet a patkányokat irtani, az nagy előny. Ugyanakkor hátrányai is vannak, mert nem mindenhol lehet alkalmazni. Például a gipszkarton fal mögé vagy egy tetőbe nem tudom beküldeni a vadászgörényt sem, így a mi módszerünk attól egyedi, hogy kombinálni tudjuk az irtási lehetőségeket

- tette hozzá Kovács Tamás.

Címlapkép forrása: NovaTox

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?