2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Állat

Influenzabiztos csirkék állíthatják meg a rettegett járványt

Influenzával szemben teljesen ellenálló génszerkesztett csirke létrehozásán dolgoznak brit kutatók. Az első "influenzabiztos" csibe már idén ki fog kelni, az elképzelés pedig az, hogy a vírusnak ellenálló szárnyasállománnyal megállítható lesz a következő nagy emberi influenzajárvány. A kutatók szerint ugyanakkor a módszer előtt álló legnagyobb akadályt az jelentheti, hogy a baromfitenyésztők tartanak majd attól, mit szól a közvélemény.
 
 

Járványügyi szakértők az egyik legnagyobb veszélynek az emberi influenzajárványt tartják - írja a Reuters. Az utolsó nagy, 2009-10-es H1N1-kitörés világszerte mintegy félmillió áldozatot követelt. A szakértők legnagyobb félelme az, hogy a vírus egy halálos törzse a vadon élő madarakról a háziszárnyasok közvetítésével az emberre is képes lesz átugrani, majd olyan mutációt létrehozni, amely cseppfertőzéssel könnyen terjed emberről emberre. Így ha sikerül megakadályozni, hogy a vad madaraktól elkapják a háziszárnyasok a vírust, akkor a gyökereinél állíthatják meg a következő világjárványt.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az Edinburgh-i Egyetem tudósai influenzának ellenálló génszerkesztett csirke létrehozásán dolgoznak. A szárnyasok DNS-ét a molekuláris ollónak nevezett CRISPR technológiával módosították, és eltávolították egyes részeit annak a fehérjének, amelyik szoros kapcsolatban van a vírussal, ezzel pedig teljesen ellenállóvá tették az állatokat. Az elképzelés az, hogy a vírusnak ellenálló szárnyasállománnyal "ütközőzónát" hoznak létre a vadon élő madarak és az emberek között. Az első génszerkesztett csibe idén fog kikelni az egyetem egyik intézetében.

Ugyanez a kutatócsoport a Nature tudományos lap egy 2016-os számában tette közzé, hogy talált egy gént - ANP32 - a csirkében, amely az influenzafertőzést lehetővé tevő fehérje működését irányítja. Laboratóriumi tesztekben olyan sejteket használtak, amelyekből hiányzott a gén, és azt találták, hogy nem lehet őket influenzával megfertőzni. A kutatók elmondása szerint úgy szerkesztik az "influenzabiztos" csirke DNS-ét, hogy a szóban forgó fehérjének csak egy részét változtatják meg, a csirke többi génje ugyanakkor pontosan ugyanaz marad, mint előtte. A szakemberek azonban úgy vélik, hogy a módszer előtt álló legnagyobb akadály az lehet, hogy a baromfitenyésztők tartanak attól, mit szól a közvélemény a génszerkesztett csirkékhez.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben