2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Állat

Irgalmatlan pusztítást végzett a sertéspestis: több millió állat lett oda

Közel ötmillió állat pusztult el vagy került levágásra ázsiában az afrikai sertéspestis (ASP) járvány pusztítása miatt – a vírusos megbetegedés, amely a házi- és vadon élő állatokra is veszélyes, épp egy éve jelent meg a kontinensen. Bár az emberre nem veszélyes, halálozási rátája a sertések között majd 100%, jelentős gazdasági károkat okozva.
 
 

A vírust hat országban van jelen: Kambodzsa, Kína, Észak-Korea, Laosz, Mongólia és Vietnám - írja közleményében a FAO. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legfrissebb adatai alapján Kínában, Vietnámban és Mongóliában a sertésállomány több mint 10%-a pusztult el. A betegségről az első feljegyzés az 1920-as évekből származik Afrikából. A járvány már Európában is jelen van, bár lassabban, és főleg a vaddisznó-állományban terjed, ami miatt egyes országok a vadállomány mozgását szigorúan korlátozó előírásokat vezettek be.

Az afrikai sertéspestisről
 • A vírus az emberre nem veszélyes, csak a sertésekre (házi és vad egyaránt).
 • Nagyon ellenálló, a szárított, fagyasztott és egyéb módon tartósított sertéshús termékek is hordozhatják.
 • Az állat fertőzőtt sertéshúst tartalmazó moslék révén is elkaphatja.
 • Szigorú biológiai biztonsági előírásokkal megakadályozható, vagy legalább az esélye csökkenthető, hogy a telepre bejusson a fertőzés.
 • A szigorú határellenőrzések gátat szabhatnak az országok közötti terjedésnek.
 • Jelenleg nincs hatásos oltóanyag ellene.

„Mivel a kereskedelmi forgalomban nem kapható ellene oltóanyag, nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk a megelőzésre. Az országhatárokat éberen kell vigyázni – legyen az szárazföldi, tengeri vagy légi –, hogy az afrikai sertéspestis ne fertőzhessen tovább élőállat vagy sertéshús révén. Ha megtörtént a baj, azt azonnal jelenteni kell” – mondta Juan Lubroth, a szervezet vezető állatorvosa.

Az egészséges állatok elkaphatják a vírust fertőzött állattal való érintkezéssel. A betegség felütheti fejét szennyezett moslék vagy hőkezelés nélküli sertéshús miatt. Emberek által használt cipő, ruházat, eszközök is terjeszthetik. Épp ezért a FAO azt javasolja, hogy a fertőzött telepeken dolgozók az állatokat vagy állati termékeket ne vigyék ki onnan, a felelős hatóságok képviselői pedig ellenőrizzék az állattetemek megfelelő elhelyezését vagy megsemmisítését. A gazdák kompenzálására is legyenek felkészülve.

Az afrikai sertéspestis legsúlyosabban a kistermelőket sújtja, akik nem rendelkeznek kellő tudással és eszközökkel állataik megóvására. Vietnámban a sertéságazat teszi ki az agrárium 10%-át és a sertéshús messze a legnépszerűbb húsféle a fogyasztók körében. Mintegy hárommillió sertést vágtak le, hogy megállítsák a betegséget, ami az amúgy is nehéz helyzetű közösségek élelmiszerellátását veszélyeztetheti. Kínában alsó hangon is 26 millió család foglalkozik sertéstartással, a sertéshústermelés fele kistermelők kezében van.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu