Irígykedhetnek a magyar pulykások: vadiúj istállókban, 200 ezres állományokkal dolgoznak a lengyelek

agrarszektor.hu
A lengyelek a csatlakozást követően a mérethatékony üzemeket, a zöldmezős beruházásokat és a feldolgozó kapacitások fejlesztését helyezték előtérbe. Ennek köszönhetően egy évtized alatt Európa első számú termelőjévé váltak előbb csirkehúsból, majd pulykahúsból is. Többek között erről is beszélt Piotr Skalij, a Hendrix Genetics területi igazgatója a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. múlt heti rendezvényén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A lengyel baromfiágazat exportmennyisége évről évre bővűl. Legfontosabb célpiacuk közé tartozik Németország az Egyesült Királyság, Franciaország és a Cseh Köztársaság is. A termékek 35 százalékát unión kívüli országokba szállítják, például Kínába - tájékoztatta a résztvevőket Piotr Skalij, a Hendrix Genetics területi igazgatója Az exportban elért sikereket azzal is magyarázta a szakember, hogy a lengyel baromfiágazat hosszú ideje dolgozik azon, hogy az unión kívül próbál újabb piacokat szerezni. Példaként említette a kínai piacot, ahova Lengyelország kapott elsőként engedélyt a beszállításra. A sikerekben szerepet játszik, az is, hogy réspiacokat is megcéloznak. Sok éve az antibiotikum nélküli és GMO-mentes brojler- és pulykatermelésen dolgoznak.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A pulykatermelő országok rangsora alaposan átlakault az elmúlt évtizedekben. 15-20 év leforgása alatt a francia termelés a harmadára csökkent: míg korábban hetente 2,5 millió pulykapipét telepítettek le, addig ma 700-800 ezer körüli mennyiséget. Németország és Olaszország termelése stabilnak tűnik, az Egyesült Királyságé valamelyest csökken, bővülő piaca van Oroszországnak és Spanyolországnak. A francia termelés csökkenése teremtett akkora űrt, amit a lengyelek voltak képesek betölteni. Az exportsikereknek ez volt az egyik titka. A másik ok a töretlen fejleszés, a termelői és feldolgozói oldalon egyaránt.

Az utóbbi öt évben a lengyel vágóhidak jelentősen bővítették kapacitásukat. A legkisebb bővülés 33 százalékos volt, de volt olyan vágóhíd, amelyik megháromszorozta kapacitását.

Mivel a termelők részéről is nyereségesnek bizonyult a tevékenység, és meg akarták őrizni a versenyképességüket, ezért sok új telep épült hitelből vagy akár önerőből. A fejlesztések egyik záloga az volt, hogy sokáig sokkal könnyebben mentek az engedélyeztetési folyamatok a lengyeleknél, mint mondjuk Németországban vagy nálunk. Ez egy ideje megváltozott, de Lengyelország egyes területein ma is nagyon könnyű engedélyt kapni istállók építésére.

Az éves szintű napospipe letelepítések száma is jól jelzi, milyen mértékben növekedett a lengyel pulykaágazat. Az utóbbi 5-6 évben 31 millióról közel48 millió darabra emelkedett a nevelésbe állított pulykák száma, és

az éves pulykatermelés átlépi az 520 ezer tonnát. Az uniós csatlakozásuk óta gyakorlatilag megháromszorozták a kibocsátásukat.

(A magyar termelés 95 ezer tonna körül alakul.) Az ágazatban a fiatalabb termelői generáció is megjelent. Ők jellemzően 5-6 istállóval kezdik a tevékenységüket, ahol a legkisebb méretű is 3000 négyzetméter, ami mintegy 30-40 ezer pulykapipének biztosít helyet. Vagyis telepenként 200 ezer madárral lehet számolni. Az is elhangzott, hogy a legnagyobb nevelőistálló Lengyelországban 10 ezer négyzetméteres, ahova a Hendrix Genetics néhány hónapja telepített be 120 ezer napospipét.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a lengyel termelők keményen dolgoznak, és magas elvárásaik vannak magukkal szemben. A legjobb pulykanevelőknél az 5 hetes mortalitás nem haladja meg a 2,5 százalékot. Sokan el is érik ezeket az eredményeket, de ehhez jó napospipére, optimális tartási körülményekre és megfelelő menedzsmentre van szükség. Nagyon odafigyelnek az ivóvíz higiéniájára, mivel ennek hiányában nem lehet eredményesen pulykát nevelni, valamint az alom minőségének és a szellőztetésnek is kulcsfontosságú szerepet tulajdonítanak. Ahhoz azonban, hogy a hizlalási eredményeken javítani lehessen, előbb adatokkal kell rendelkeznie a termelőnek. Mérni kell mindent, amit lehet - ez volt Piotr Skalij egyik fontos üzenete a magyar pulykatermelőknek.

Forrás: KSH
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13