2021. április 13. kedd Ida

Hírek - Állat

Itt a megoldás: speciális kacsaalakulatot vetnének be a pusztító rovarinvázió ellen

Rendhagyó védekezést javasolt Kína Pakisztánnak az országban pusztító sáskaraj ellen. A kínai szakértők a rovarok természetes ellenségét, a kacsákat vetnék be az invázió ellen, mivel azok alkalmasabbak erre a feladatraa, mint a csirkék. A helyi hírek szerint a pakisztániak még nincsenek kétségbeesve.
 
 

100 ezer kacsát küldene Pakisztánba Kína, hogy felvegyék a harcot az országban pusztító sáskainvázióval, írta meg a The Guardian a Ningbo Evening News információira hivatkozva. Az éhes víziszárnyas-sereget a keleti Csöcsiang tartományból fogják útnak indítani. A megoldást azok a Pakisztánba érkezett kínai szakértők javasolták, akik úgy ítélték meg, a közel-keleti országnak az elmúlt húsz év legsúlyosabb rovarinváziójával kell szembenéznie.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Kína nem először vetette már be a kacsákat a rovarok ellen. Két évtizeddel ezelőtt az észak-nyugati Hszincsiang tartományban is sikerrel alkalmazta már a szárnyasokat, amelyek természetes étrendjében számos rovarfaj is szerepel. A kacsák alkalmazása mellett szól, hogy a rovarirtó szereknél sokkal környezetbarátabbak és olcsóbbak, tudhattuk meg a Csöcsiangi területi mezőgazdasági-technológiai kutatóintézet munkatársától, Lu Licse-től. A kutató elmondta, hogy a rovarirtás szempontjából a kacsák sokkal hasznosabbak, mint például a csirkék.

A kacsák, ellentétben a csirkékkel, egy csapatban maradnak, így egyszerűbb bánni velük. Egy kacsa naponta 200-nál is több sáskát is el tud fogyasztani, míg egy csirke csak 70 rovarral tud végezni ugyanennyi idő alatt

 – mondta Lu Licse.

A becslések szerint a kacsák az év második felében érkezhetnek meg Pakisztánba. A beavatkozásra amúgy azért lett szükség, mert a Pakisztánban tavaly megjelent hatalmas sáskaraj az ország gyapotültetvényeit már letarolta, és most félő, hogy a búza is hasonló sorsra fog jutni. Ennek ellenére több pakisztáni lap is arról számolt be, hogy a helyiek is derekasan kiveszik a részüket a sáskaevésből. Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy Kelet-Afrikában tervezik-e bevetni ezt a fajta biológiai védekezést az ottani sáskajárás ellen.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu