Itt vannak az eredmények! - Lecsaphatnak a hamis mézekre

agrarszektor.hu
Brémába és Nantes-ba is küldött hamisítványgyanús, Magyarországról származó mézmintákat az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME). A szervezet a már hamisnak minősült, kínai mézet tartalmazó termékek vizsgálati eredményeit megküldte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih), és reméli, hogy a Nébih lépéseket tesz az ügyben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több, Magyarországon forgalmazott, hamisnak minősült méz vizsgálati eredményeit küldte el az OMME a Nébih-nek - mondta az MTI-nek Cserényi Péter, az OMME elnökhelyettese. Az egyesület a Méhészeti Nemzeti Program részeként évente több száz mézmintát ellenőriztet laboratóriumi vizsgálatokkal. Az egyik brémai mézlaboratórium a Magyarországról származott, európai uniós és nem uniós mézkeverék közül eddig öt mintában mutatta ki a hamis kínai mézet, a vizsgált termékek 40 százaléka pedig ipari méznek minősült. Az OMME azt reméli, hogy az átadott eredmények alapján a Nébih hamarosan lépéseket tesz a hamisított kínai mézet tartalmazó termékek ellen.

Az egyesület nagy reményeket fűz ahhoz is, hogy egy nantes-i laboratórium akkreditáltatta mézre az úgynevezett mágneses magrezonancia vizsgálatot (NMR), amely egyszerre több mint 30 összetevő vizsgálatát teszi lehetővé. Az adatokat összehasonlítják a begyűjtött mézmintákkal, ez alapján választják ki a hamis mézeket.

Az OMME már több magyarországi mézmintát küldött Nantes-ba is, de a vizsgálat eredményeire még várni kell - mondta az egyesület elnökhelyettese. Ugyanakkor a brémai laboratóriumban is folyamatban van az új módszer akkreditálása, és vállalták, hogy még az akkreditálási folyamat befejezése előtt elvégzik az NMR vizsgálatot a már náluk lévő mintákon. Az OMME elnökhelyettese szerint az új módszer az egész unióban megoldhatja a hamisított méz okozta problémát, mert olcsó pontos és gyors vizsgálatot tesz lehetővé, amellyel a hatóságok fellépése is hatékonyabb lehet.

Mint ismert, október 30-án magyar méhészek Budapesten tüntettek az ellen, hogy kínai hamisítványokba keverik a magyar mézeket. A magyarok mellett horvát, román, szlovák, francia, görög és német méhészek pedig Brüsszelben is demonstráltak, és az Európai Unióba irányuló kínai mézimport szabályozásának szigorítását követelték.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?