Itt a böfimaszk teheneknek: de miért van erre szükség?

Itt a böfimaszk teheneknek: de miért van erre szükség?

agrarszektor.hu
Sokan nem is gondolnák, de a mezőgazdaság, azon belül is az állattenyésztés az egyik legszennyezőbb iparág, amely nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz. És bár a nagyüzemi állattartás energiaigénye, valamint az állatok és a hús fuvarozása is hozzájárulnak a károsanyagok kibocsátásához, szintén komoly szennyező tényező a tehénböfögés. Erre próbál most megoldást találni egy startup, amely böfimaszkot fejlesztett ki a marháknak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tehenek és más kérődző állatok metánt böfögnek, ami a szén-dioxidnál is jobban hozzájárul az üvegházhatáshoz - írja az Index. A marhaböfi pedig tényleg nagyon durva szennyező, és az ENSZ adatai szerint ez felelős a globális károsanyag-kibocsátás 15 százalékáért. 

Kép forrása: zelp.co

Egy brit cég meglepő ötlettel rukkolt elő, azt remélik ugyanis, hogy ha sok pénzt fizetnek nekik a világ marhatenyésztői, akkor megoldható lenne a tehénbüfi által okozott súlyos probléma. A Zelp nevű startup most előállt egy olyan maszkkal, amely képes átalakítani a tehenek káros böfögését. Mindez úgy történik, hogy a maszk felfogja a marhák orrán távozó böfögést, és vízzé, valamint széndioxiddá alakítja a benne lévő metánt. Egyelőre még tesztelik ezt a technológiát, de a Zelp vezetője azt reméli, jövőre már árulhatják is a böfimaszkokat. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?