Javuló jövedelmezőség a tejágazatban

agrarszektor.hu
A tejágazatban is a legfontosabb cél a versenyképesség növelése, ezért a tárca több intézkedéssel is segíti a tejelőtehén-tartással foglalkozókat - mondta az Agrárminisztériumban szerdán megrendezett tejágazati fórumon Nagy István. Az agrárminiszter hozzátette: kívánatos a szarvasmarha-állomány létszámának növelése és a tej zsírtartalmának emelése.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


A tejtermelés a hazai állattenyésztés egyik legnagyobb gazdasági súlyú ágazata - fogalmazott Nagy István agrárminiszter. Az ágazat kibocsátása 2017-ben 171 milliárd forint volt, ez a teljes mezőgazdasági kibocsátás 6-7%-a, az állattenyésztésben megtermelt érték közel 20%-a. Az ágazat előtt álló feladatokról az agrárminiszter úgy fogalmazott: cél a jelenlegi állomány megőrzése, illetve növelése, emellett a tej beltartalmi értékeinek javítása. A magas zsírtartalmú nyerstej iránt ugyanis világszerte nő a kereslet, a tejzsírárak nagymértékben emelkednek. A zsírtartalom növelését szakszerű apaállat-használattal és a takarmányozási, tartási körülmények optimalizálásával, valamint célirányos selejtezéssel lehet elérni.


Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a fórumon kiemelte: az elmúlt években a piaci válságok és a járványok ellenére sikerült stabilizálni az állattenyésztés helyzetét. A KSH adatai alapján a szarvasmarha-állomány és ezen belül a tejelő tehenek száma 2011 óta folyamatosan növekszik. Az európai tejválság leküzdése óta a tejtermelők jövedelmi pozíciói jelentősen javultak.

A tehenenkénti tejárbevétel 2018 első kilenc hónapjában átlagosan 4 százalékkal volt magasabb, mint 2017 hasonló időszakában.

Mezei Dávid, a szaktárca vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkára az eseményen tartott előadásában elmondta, hogy az ágazat szereplői már több mint 36 milliárd forint beruházási támogatásban részesültek a Vidékfejlesztési Programból. Hangsúlyozta, hogy ebből az összegből nemcsak az alapanyag-előállítást, hanem mintegy 10 milliárd forinttal a feldolgozást is támogatja a tárca. Ezen felül még az idén megnyílik az élelmiszeripari fejlesztésekre kiírt, 50 milliárd forintos keretösszegű pályázat is. A tejágazat másik fontos vidékfejlesztési intézkedése, a szerkezetátalakítási támogatás keretében pedig a hazai gazdák további 57 milliárd forint támogatáshoz jutnak.

(Forrás: AM Sajtóiroda)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03