Jó hír az állattartóknak: ötödével több támogatás

agrarszektor.hu
Az idén is 20 százalékkal több állatjóléti támogatást kapnak a sertés- és a baromfitermelők.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idén is 20 százalékkal növeli a sertés- és a baromfiágazati állatjóléti támogatásokat a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), és a pluszpénzeket várhatóan az év végéig ki is fizeti a gazdálkodóknak. A források bővítésével a két állattenyésztési szektor együttesen 12 milliárd forinthoz juthat a korábbi 10 milliárdos éves összeg helyett.

Eldöntötte a VM, hogy az idén is 20 százalékkal növeli, és részben előrehozva fizeti ki az úgynevezett állatjóléti támogatásokat - jelentett be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a hétvégi kaposvári állattenyésztési napokon. Az erről szóló rendelet a napokban jelenik meg.

Az állatjóléti forrásokat a sertés- és a baromfiágazat veheti igénybe, amelyek együttesen 10 milliárd forintot kaptak az elmúlt években. Ebből a baromfitermelők 4 milliárd, a sertéstartók 6 milliárd forinttal részesedtek.

A VM - az aszálykárokra hivatkozva - először tavaly határozott úgy, hogy az állatjóléti forrásokat 20 százalékkal növeli és a pluszpénzeket még az adott évben ki is fizeti. Alapesetben ugyanis a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) mindig a következő évben utalja ki az állattartóknak az előző évre jogszerűen megállapított támogatási összegeket.

A 20 százalékos támogatásnövelés azt jelenti, hogy a baromfitermelők 4 milliárd forint helyett 4,8 milliárd, a sertéstartók 6 milliárd helyett 7,2 milliárd forinthoz juthatnak. Ebből az MVH a 0,8 és az 1,2 milliárd forintos pluszkeretet fizetheti ki az idén az első és másik negyedévre jutó állatjóléti alapösszegekkel együtt. Az idei harmadik és negyedik negyedéves támogatásokat pedig jövőre kaphatják meg a gazdálkodók

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03