Jó lesz ez! Japán egyre több európai sertéshúst igényel

agrarszektor.hu
Nem fogyasztottak sokkal több sertéshúst a japánok idén, de ennek egyre nagyobb hányada Spanyolországból származik. Az Egyesült Államok továbbra is első számú beszállítónak számít a kis szigetország piacán, de kereskedelempolitikai baklövései miatt a visszaszorulása már idén is érezhető, jövőre pedig ennél is sokkal látványosabb lesz.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Japán az év első 9 hónapjában stabil sertéshúsimportőrként lépett fel a világpiacon. A japán pénzügyminisztérium adatai szerint ez év októberéig bezárólag friss és fagyasztott sertéshúsból változatlan mennyiséget igényelt a szigetország: 684 ezer tonnát hoztak be, és az import értéke sem változott a tavalyi évhez képest. A kérdés inkább az, hogy hogyan változott a beszállítók aránya a szigetország kereskedelmében.

Indul a hajó

A behozott sertéshúsmennyiség több mint harmada (36%) az Európai Unióból érkezett Japánba. Spanyolország 2016 óta a szigetállam legfontosabb európai beszállítója: az év első 9 hónapban 60.000 tonna sertéshúst exportáltak ide. Az uniós államok rangsorában Dánia áll a dobogó második fokán. Visszaszorulásuk a spanyolok mögött egyre nagyobb, idén 5 százalékos kiviteli mínusszal 42.000 tonna sertéshúst szállítottak Japánba. Németország viszont 26 százalékos növekedést produkálva 36.000 tonnával erősíttte pozícióját a dobogó harmadik fokán, legalábbis, ami az EU-t illeti. Magyarországot az afrikai sertéspestis megjelenése óta (április) behozatali tilalom sújtja ezen a fontos piacon.

Továbbra is az USA a kis szigetállam legnagyobb beszállítója, noha behozatala 1,5 százalékkal csökkent idén, de így is 200 ezer tonnáról  beszélünk az első háromnegyedévben. A kereskedelmi háború érezteti a hatását: tavaly az Egyesült Államok 388 ezer tonnás Japánba irányuló exporttal zárta az évet, amit idén nem lesz képes elérni. Európa viszont előnyös szabadkereskedelmi egyezményt kötött Japánnal, ami 2019 februárjában lép életbe, így jövőre már éreztetni fogja a hatását.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szigetország 2017-ben összesen 932 ezer tonna sertéshúst igényelt a világpiacról. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium prognózisa szerint a japánok sertéshúsfogyasztása - így az ország importja is - lassú, de biztos növekedési pályán áll. A folyamat nyertese minden bizonnyal az Európai Unió lesz, amelyik már tavaly utolérte tengerentúli vetélytársát a kivitt sertéshús értékét tekintve (kattints a behivatkozott cikkre).Ha mennyiségben is növekedni tud az öreg kontinens, akkor nem kérdés, hogy jövőre ki válhat Japán elsőszámú beszállítójává.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03