2021. január 27. szerda Angelika

Hírek - Állat

Jöhet az újabb nadrágszíjhúzás: már nem sokáig drága a tej!

Hosszabb, nyereséges időszak után úgy tűnik, ismét szorosabbra kell húzniuk a nadrágszíjat a tejtermelőknek. Tavasszal ugyanis megugrik a tejpiaci kínálat.
 
 
„A gazdáknak figyelembe kellene venniük a piaci realitásokat, és nem a vakvilágba termelni, azt remélve, hogy az uniós állampolgárok ismét kisegítik őket az adóforintjaikkal”

 - intette a tejtermelőket Phil Hogan európai agrárbiztos. Ugyanis a tavaly novemberben tapasztalt, rekordmagasságú tejár ismét zuhanásba kezdett. Ennek oka, hogy a fogyasztás világszinten nőtt, miközben tej európai termelése csökkent, így végül a nyerstej átvételi ára kilogrammonként 38 centet (118 Ft/kg) ért el.


2017-ben végre ismét nyereségesség vált a tehéntartás, amire a termelők a kibocsátás növelésével reagáltak. Tavasszal ráadásul nő a szezonális termelés, így összességében 9%-os kínálatnövekedéssel lehet számolni az európai piacon. A 2016-ban nehezen elért piaci egyensúly ismét felborulhat. Akkor az unió támogatásokkal bátorította a termelőket az önkéntes termeléscsökkentésre. Magyarországon ez nem következett be. A kimagasló támogatási szintnek köszönhetően a válság idején sem csökkent a tejkibocsátás.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu