2020. augusztus 15. szombat Mária

Hírek - Állat

Juhhús: Európa a világ top-3 importőre között

Az USA-ban a juh-és bárányhús kibocsátása az elmúlt évben 4 százalékkal nőtt, mégis 9 százalékkal több juh- és bárányhúst vásárolt a nemzetközi piacról. Az import csaknem háromnegyede Ausztráliából származott. Kínában folyamatosan nő a fizetőképes kereslet a húsfélék iránt, emiatt az Ausztráliából érkező juhhús volumene az elmúlt tíz évben több mint a négyszeresére emelkedett. Európa is nagy vásárló: tavaly 175 ezer tonna juhhúst importált - áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci jelentésében.
 
 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szerve-zete (FAO) szerint a juhhús globális termelése 14,95 millió tonna volt 2018-ban, csaknem 1 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A világ juhhústermelésének 83 százaléka a fejlődő országokból származott.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az ausztrál és az új-zélandi gazdák a száraz időjárás hatására több juhot és bárányt küldtek a vágóhidakra, mint az előző évben, így az óceániai térségben nagyobb volt a juhhúskínálat 2018-ban: Ausztráliában 8 százalékkal 787ezer tonnára, Új-Zélandon csaknem 1 százalékkal 473 ezer tonnára emelkedett a juhhústermelés. A világ juhhús-kereskedelme élénkült 2018-ban, az export és az import egyaránt 5,6 százalékkal növekedett.

A nemzetközi piacra kerülő juhhús több mint 86 százaléka Ausztráliából és Új-Zélandról származott. A legnagyobb juhhúsimportőr Kína, az Európai Unió és az USA volt 2018-ban.

Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség juh-és kecskehúsimportja több mint 1 százalékkal 175 ezer tonnára emelkedett tavaly.


Ausztráliában a bárányok vágása 1 százalékkal 23,1 millió darabra mérséklődhet, míg a juhoké 8 százalékkal 9,1 millió darabra emelkedhet a 2018/2019. gazdasági évben. A juh- és bárányhústermelés várhatóan 1 százalékkal 740 ezer tonnára nő. Ausztrália bárány- és juhhúsexportja 457 ezer tonnáról 460 ezer tonnára nőhet a vizsgált időszakban. Az ausztrál juh- és bárányhús iránt élénk a kereslet Kínában, az USA-ban, a Közel-Keleten és Malajziában is.

Új-Zéland juhállománya 27,53 millió egyed volt a 2017/2018. gazdasági év (október–szeptember) végén és 1 százalékkal tovább csökkenhet a folyó gazdasági évben. A bárányvágás 19 millió darab (–2,2%) körül alakulhat a 2018/2019. gazdasági évben. Az anyajuhok létszámának apadása a vágóbárány-kínálat csökkenését eredményezheti, így a bárányhús kivitele 284 ezer tonnára (–1,7%) mérséklődhet. A juhok vágása 3,3 millióra, a juhhús exportja 71 ezer tonnára (–17%) csökkenhet ugyanekkor. Szakértők a bárányárak kismértékű emelkedésére számítanak Új-Zélandon.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu