2019. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Hírek - Állat

Kapóra jött Magyarországnak a románai sertéspestis: csodát műveltünk az exportban

A németeket magunk mögé utasítva és a spanyolokat is megszorongatva léptünk idén január-áprilisban a dobogó második fokára Románia legnagyobb sertéshús-beszállítói között. Szomszédunkban egyetlen év alatt fél millió disznó tűnt el az afrikai sertéspestis miatt.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Nagy mennyiségű disznó kivágására kellett hogy sor kerüljön Romániában a tavaly nyáron kitört afrikai sertéspestis (ASP) miatt. Az állománynagyság 11 százalékkal zsugorodott egy év alatt.

2017 és 2018 decembere között a sertéslétszám 4,4 millióról 3,9 millióra csökkent.

Ezalatt a tenyészkocák száma 350 ezerről 309 ezerre esett a román nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint. Idén augusztus elején 581 ASP kitörési pontot regisztáltak a házisertés-állományban és 1757 esetet a vaddisznók között. A házisertések körében tavasszal csökkent a megbetegedések száma, ám a nyár folyamán ismét emelkedésnek indult. A román hatóságok az ASP-mentesítési program keretében eddig 380 ezer állatot öltek le. Csaknem 9 ezer sertéstartót kellett kompenzálnia a kormánynak 63 millió dollár (18,7 milliárd forint) értékben. Sajnos a vírus nemcsak a kisgazdaságokat érintette, hanem a nagyüzemekben is felbukkant.


A román hizlalás erősen függ a malacimporttól, ám 2019 első 4 hónapjában 20 százalékkal kevesebb hízóalapanyag lépett be az ország területére, mint egy évvel ezelőtt. Ennek egyik oka a malac árának gyors emelkedése az EU-ban (ez pedig a kínai sertéspestisre és az ázsiai ország nagy húsigényére vezethető vissza), a másik ok a sertéspestis miatti értékesítési bizonytalanság. Ezzel egy időben emelkedni kezdett a román sertéshús-import is, amiből egyértelműen Magyarország profitált a leginkább:

2019 első négy hónapjában 76 százalékkal növeltük sertéshúskivitelünket a román piacra 2018 azonos időszakához mérten. 25 ezer tonnás exportunkkal megközelítettük a spanyolok 26 ezer tonnás exportmennyiségét,

míg a harmadik helyezett Németország lett bő 22 ezer tonna sertéshússal. Lengyelország szűk 19 ezer tonnás piacot tudott kihasítani magának Románia összesen 114 ezer tonnás január-áprilisi importjából. A magyar exportbővülés mértéke messze felülmúlta a spanyolokét (+12,4%), a németek pedig inkább a kínai piacra koncetráltak, így Európa keleti felébe most 22 százalékkal kevesebb sertéshús jutott el tőlük.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu