2021. május 12. szerda Pongrác

Hírek - Állat

Katonák is terjeszthetik a veszélyes sertéspestist

A katonák is felelősek lehetnek az afrikai sertéspestis (ASP) terjedéséért. Egyes feltételezések szerint legalábbis a veszélyes vírus így juthatott be Belgium Luxemburg nevű tartományába.
 
 

A belgiumi Luxemburg tartományban található katonai táborban nemrég olyan vaddisznókra bukkantak, amelyeknél megerősítették az ASP fertőzést - írja a www.thepigsite.com.  Az eddigi hatósági feltételezések szerint a vaddisznókat megfertőző kórokozó olyan tárgyakkal és élelmiszerekkel juthatott a tartományba, amelyeket katonák hoztak magukkal a szomszédos belga területekről, ahol a közelmúltban számos elhullott ASP-s vaddisznót találtak.

Az afrikai sertéspestis is központi téma lesz az év egyik legnagyobb agráreseményének számító, kétnapos Agrárszektor Konferencián november 28-29-én Siófokon. Szó lesz a védekezéssel kapcsolatos hatósági intézkedésekről és elvárásokról, a változó piaci helyzetről és értékesítési lehetőségekről. Emellett napirendre kerülnek a meghatározó állattenyésztési ágazatok - sertés, baromfi, szarvasmarha - jövő évi támogatásai, fejlesztési lehetőségei, szabályozási változásai. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

Ahogy azt az agrárszektor.hu is megírta, Magyarországon áprilisban mutatták ki először az afrikai sertéspestis vírusát vaddisznókban, majd rövid időn belül több ASP miatt elpusztult vaddisznót is találtak. Az első fertőzött állatok mindegyike Heves megyében pusztult el. A korábbi minisztériumi nyilatkozatok arról szóltak, hogy külföldről származó, eldobott élelmiszerhulladék okozhatta a vírus magyarországi megjelenését.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu